Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı sert karar

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda, bugün, “Türkiye’de insan haklarının durumu” konulu bir oturum düzenlendi. Parlamento’da yapılan oylamada Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler içeren bir karar metni kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyesi ve Türkiye Raportörü Kati Piri konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de 100 bin kişinin işlerinden atıldığının, 50 bin kişinin de hapiste olduğunun vurgulandığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimi kınanmakla ve darbe girişimine katılan kişilerin adalet önünde hesap vermesinin makul olduğu teslim edilmekle birlikte, Olağanüstü Hal’in (OHAL) amacı dışında kullanılarak muhalifleri susturmak için bir araç haline geldiği savunuldu. Piri açıklamasında ayrıca şunları kaydetti:

“Türkiye’deki insan haklarının durumu konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) sesinin daha gür ve kararlı çıkmasını umuyorum. Bu; sadece AB’nin bu değerler üzerine kurulması ve Türkiye’nin de bir aday ülke olması nedeniyle değil, aynı zamanda karanlık zamanlarda Türkiye’de desteğe ihtiyacı olan insanlar nezdindeki güvenilirliğimizi yitirmemek için de gerekli”.

Parlamento’da kabul edilen metinde, 15 Temmuz darbe girişimi kınanırken, Türkiye’nin 18 Ocak’ta OHAL’i bir kez daha uzatması eleştirildi. Metinde Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) yer alan hükümlere uyması gerektiği hatırlatılırken; masumiyet karinesi, idam cezasının kesin bir şekilde reddedilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının bağlayıcılığı gibi ilkelere özellikle dikkat çekildi. Hukuk devleti ilkesinin önemine vurgu yapılan metinde; milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve 68 belediye başkanının hapiste olması sert bir şekilde kınandı.

Avrupa Parlamentosu’nun aldığı kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.