Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin polisi şüphelileri yüz tanıma sistemli gözlüklerle yakalayacak

Çinli polis memurları, yüz tanıma sistemi entegrasyonlu akıllı güneş gözlükleri kullanmaya başladı. Bu gözlüklerle kalabalıklar arasında bile şüpheliler saptanabilecek.

Çin polisinin kullanacağı akıllı gözlükler, aranan şüphelilerin listelendiği bir veritabanına bağlı olacak. Bu şekilde aranan şüpheliler kalabalık içinde bile polisler tarafından hızlıca tespit edilebilecek. Gözlükte kullanılan teknoloji, şüpheli kişilerin fotoğrafını çekip, veritabanında depolanan fotoğraflarla eşleştiriyor. Eşleşme sağlanması durumunda ise şüphelinin kimlik ve adres bilgileri, memur ile paylaşılıyor.

Çin devlet medyasına göre, Zhengzhou kentindeki işlek bir tren istasyonunda denenen gözlüklerle yedi şüpheli şimdiden yakalandı.

Ancak bu uygulamanın hükümete sahip olduğundan daha fazla güç teslim edeceğinden kaygı duyanlar da var. Uygulama, özellikle etnik azınlıkların fişlenmesi ve siyasi muhaliflerin hedef alınması ihtimalleriyle eleştiriliyor.

Çin’de halihazırda 170 milyona yakın denetleme kamerasının aktif olduğu tahmin edilirken, önümüzdeki 3 sene içinde 400 milyon kameranın daha yerleştirilmesi bekleniyor. Yapay zekadan faydalanarak çalışan bu kameraların çoğunluğunda da yüz tanıma sistemi bulunuyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.