Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Naziler tarafından yağmalanan sanat eserleri Louvre Müzesi’nde yeni bir alana konuldu

Naziler tarafından 2. Dünya Savaşı sırasında yağmalanıp geri verilmiş 31 tablo, Louvre Müzesi’nde iki küçük odada sergileniyor. Ziyafet tasvirleri, Roma harabeleri, bir keçi ile küçük bir çocuk resmi gibi eserler bir arada duruyor. Alman portreler ile Hollanda manzaraları dayan yana sergileniyor.

Bu tabloları bir araya getiren ise stil, konu veya akım değil ancak paylaştıkları ortak hikaye. Tüm bu eserler 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgalciler tarafından satın alınmış veya yağmalanmış, savaş sonrasında ise Fransa’ya geri getirilmiş olan 100,000’e yakın eser arasında. Fransa birçok eseri esas sahiplerine geri yollamış, ancak müzedekiler dahil olmak üzere çoğu kimsesiz kalmıştı.

Fransız hükümeti orijinal sahiplerin mirasçılarının bulunması için bir grup atadı. Tablolar şimdiye dek Louvre duvarlarında birbirinden ayrı yer almakta ve yanlarında hikayelerine dair yalnızca birkaç satır söz bulunmaktaydı. 

Louvre’un resim departmanının başı Sébastien Allard “ Konuya daha fazla dikkat çekmek ve kamu bilinci yaratmak için bu eserlerin hikayesinin altını çizmek istedik. Eserlerin büyük çoğunluğu Yahudi ailelerden yağmalanmıştı. Onların mirasçıları işleri görebilir, kendilerine ait olduklarını kanıtlayabilir ve alabilirler. Ancak kanıtlar getirmeleri gerekir, dolayısıyla yıllar sürebilir. Müzeler geçmişte böyle eserleri ellerinde tutmakistemekle suçlanıyordu ancak biz kesinlikle bunu yapmıyoruz.” açıklamasını yaptı.

İki odada sergilenen 31 eser arasında Théodore Rousseau’nun “La Source du Lison” (Lison Nehrinin Kaynağı) ve Eugéne Delacroix’nın “Le Maréchal Ferrant” (Nalbant) gibi önemli tablolar var.

Louvre’da tutulan yağmalanmış eserlerin tam listesi ise bu eserler üzerine notlar tutarken hayatını riske atan fransız küratörün ardından, Rose Valland listesi adıyla anılıyor.

louvre

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.