Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Safari gibi: İsrailli askerler, taş atan Filistinli gençleri kasten kafalarından vuruyor

Filistinli taş atan gençler jeeple gezen İsrailli savunma güçleri tarafından infaz ediliyor. Son haftalarda üçüncü kez böyle bir olay yaşandı.

Haaretz’de yer alan haberde, Laith Abu Naim’in Ramallah’ın kuzeyindeki Al-Mughayyir’de İsrail askerleri tarafından öldürülmesine ayrıntılarıyla yer verildi. Haberde, Laith ve diğer gençlerin İsrail askerlerinden kaçması ve jeeple onu takip eden askerlerin gençleri bir köşede yakalayıp Naim’i kafasından vurarak infaz etmeleri safari yaparak hayvanların avlanmasına benzetildi.

Futbolcu olmayı hayal eden 16 yaşındaki Laith, eylemler sırasında İsrail askerlerinin içinde bulunduğu jeepe taş atmış bunun karşılığında askerler belki ders vermek, belki de intikam amacıyla Laith’i başından vurarak infaz etmişler. Başından vurulan Laith, yere düşmüş ve kısa bir süre içinde ölmüş. Haberde yer verildiği üzere İsrail askerleri onu bacağından vurmayı tercih edebilecekken ya da göz yaşartıcı bomba kullanabilecekken son zamanlarda neredeyse standart hale gelen bir şekilde gençleri başlarından vurarak infaz etmeyi tercih etmiş.

Laith’in yanında bulunan sınıf arkadaşları Majid Nasan ve Osama Nasan olayın gerçekleştiği anı tam olarak görmemiş. Laith’in vurulduğu meydanda bakkallık yapan 70 yaşındaki Abdel Qader Haji Muhammed ise olayın şahidi. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nden Ashraf Idebis, Avrupalı meslektaşları ile olayı araştırmak için olayın olduğu yere gitmiş ve Laith’in arkadaşları Majid Nasan ve Osama Nasan ile görüşmüş. Laith’in arkadaşları için olay hâlâ sıcaklığını koruyor ve travmatik. Laith’in okuldaki sırasına arkadaşları fotoğraflarını koymuş ve bu hafta pazar günü okulda bir anma töreni yapılacak.

İnfazın gelişimi

Laith’in iki arkadaşı ve bakkal dükkânı sahibi Haji Muhammed, geçen hafta salı günü olan olayın ayrıntılarını anlatıyor. Al-Mughayyir’de Salı günü öğleden sonra bir grup çocuk ve genç eylem yapmış. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesinden beri neredeyse her gün çeşitli eylemler yapılmaktaymış. Laith’in öldürüldüğü gün yapılan eylemde İsrail askerleri gösterici gençleri biber gazı kullanarak dağıtmış. İsrailli askerlerin kullandığı iki jeep de eylemci gençleri takibe almış. Laith de jeepe bir taş atarak kaçmaya devam etmiş. Olaya şahitlik eden Haji Muhammed’in anlatımına göre, jeepte sürücünün yanında bulunan asker kapıyı açıp bir köşede sıkıştırdığı Laith’e ateş etmiş. Olaya şahitlik eden bakkalın anlatımına göre, asker arabadan inip Laith’in ölü bedeninin etrafında dolaşmış ve onun durumuna bakmış. İsrailli asker Haji Muhammed’e dükkanına girip kapısını kapatmasını emretmiş. Askerler Laith’in ölü bedenini orada bırakıp gitmiş. Bir taksi onu Turmus Ayya’da bir kliniğe götürmüş. Oradan da Ramallah’taki hükümet hastanesine götürülmüş.

Barselona taraftarı bir kaleciydi

Olay ile ilgili araştırma yapmak amacıyla Laith’in vurulduğu meydanı inceleyen haberin yazarları Gideon Levy ve Alex Levac, şu anda meydanda inşaat halindeki binalardan birine Laith’in bir fotoğrafı asılmış olduğunu belirtiyor. Levy ve Levac’ın yanlarında İsrail İnsan Hakları Kuruluşu B’Tselem’den Iyad Hadad da bulunuyormuş.

Laith’in büyükannesi ile de görüşülmüş. Büyükanne Fat’hi, Laith’in öldürüldüğü gün öğleden sonra futbol antrenmanı için Turmus Ayya’ya gideceğini söylemiş. Arkadaşları da taş atarken Laith’in yanlarında olmadığını protestocular meydana vardıklarında Laith’in onların yanına geldiğini anlatmış.

Altyapı işleri yapan bir şirkette çalışan Laith’in babası Haitham ile de görüşülmüş. Oğlunun yaralandığı haberiyle telaş içerisinde Ramallah’taki hastaneye giden Haitham, Laith’in futbol eldivenlerini göstermiş. Onun Barselona taraftarı bir kaleci olduğunu ve yüzmeyi de sevdiğini anlatmış. Laith’in büyükannesi Al-Mughayyir’de çeşitli eylemler ya da bir hareketlilik olduğunda her seferinde torununu eve çağırmak için dışarı çıktığını o gün Laith futbol antrenmanına gideceği için onu aramak ve eve çağırmak için dışarı çıkmadığını anlatmış. Laith’in büyükannesi, “dünyada başka bir ordu var mıdır ki birisini öldürdükten sonra ölü bedeni ayakları altına alsın” diye veryansın etmiş. Laith’in babaannesi, bir Filistinli öldürmenin İsrailli askerler için hiçbir şey ifade etmediğini ve onların insani duygulara sahip olmadıklarını sözlerine eklemiş. Her İsrailli askerin kendi duygu durumuna göre herhangi birini öldürebileceğini ifade etmiş.

Laith’in cenazesine binlerce insan katılmış. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas aileyi aramış. Bunlar aile için bir nebze de olsa teselli kaynağı olmuş.

Olayla ilgili soruşturma başlatılmış. İsrail askerleri tarafından öldürülen diğer iki genç ise Muhammed Tamimi ve Nabi Saleh.

Ekran Resmi 2018-02-09 18.26.53

 

Gideon Levy kimdir?

İsraiili gazeteci ve yazar Gideon Levy, haftalık olarak Haaretz gazetesinde yazıyor. Filistin topraklarındaki İsrail işgali üzerine yazılar yazan ve bu konuya odaklanan Levy, insan hakları üzerine yazdıklarıyla ödüller aldı. 1978-1982 yılları arasında Şimon Peres’in yardımcılığını yaptı. 1982 yılından beri Haaretz gazetesinde yazıyor.

2008 yılında İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinli çocuklarla ilgili yazdığı makale ile Anna Lindh Vakfı gazetecilik ödülünü aldı.

Levy, 2004’te Haim Yavin ile birlikte “Belli Olmayan Bölge-İsrail İşgali Altında Yaşam ve Ölüm” (Twilight Zone – Life and Death under the Israeli Occupation) isimli bir kitap yayımladı. Bunun yanı sıra Levy’nin, “Gazze’nin Cezası” (The Punishment of Gaza) isimli bir kitabı da mevcut.

2006 yılında Lübnan Savaşı’na karşı olduğunu belirten Levy, 2007 yılında İsrail kuşatması altındaki Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin kötü durumundan dolayı İsrailli olmaktan utandığını açıkladı. Levy kendisi ile yapılan bir söyleşide onun mütevazı görevinin birçok İsraillinin “Biz bilmiyorduk” demesini engellemek olduğunu ifade etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.