Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere: IŞİD’in yakalanan infazcıları Guantanamo’da değil, Lahey’de yargılanmalı

IŞİD’in videolarını propaganda malzemesi olarak servis ettiği infazlarıyla tanınan, örgüt içindeki İngiliz vatandaşlarının oluşturduğu Beatles grubunun üyesi iki militan, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından yakalanmıştı.

Katlettikleri arasında ABD vatandaşları da olan teröristler Alexanda Kotey ve El Shafee Elsheikh’in nerede ve nasıl yargılanacakları konusunda ABD’nin vereceği karar beklenirken, İngiltere’den konuyla ilgili bir açıklama geldi. Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilisi Tobias Ellwood, The Times’a yaptığı açıklamada Kotey and Elsheikh’in Guantanamo’ya gönderilmeyip Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini belirtti.

isis-916941
SDG tarafından ele geçirilen İngiliz vatandaşı IŞİD’liler Kotey ve Elsheikh

Cenevre Sözleşmesi’ne olan aykırılığına rağmen ABD’nin Guantanamo’daki kampında oldukça yaygın olan işkence uygulamalarının günümüzdeki cihatçı harekete karşı doğru bir karşılık üretemediğini belirten Ellwood, açıklamasında kökeni ne olursa olsun her teröristin şeffaf ve adil bir şekilde hesap verme hakkı olduğunun altını çiziyor.

Ayrıca 11 Eylül saldırılarından sonra bazı uygulamalarla yüzyıllar süren mücadeleler sonucu elde edilen hukuk devleti standartlarından sapıldığını savunan Ellwood, “hukuk devleti ilkesi bizi teröristlerden ayıran temel ilkedir” diyerek yakalanan IŞİD’lilerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD’nin ise konuyla ilgili kesin bir karar varmadığı belirtiliyor. ABD topraklarında düzenlenen terör eylemleri için idam cezası uygulanması gerektiğini belirten Trump’ın strateji danışmanlarından Sebastian Gorka The Telegraph’a yaptığı açıklamada, bir Amerikan gazeteciyle ordu mensubunu katleden kişilerin belli haklardan faydalanmamasının anormal olmadığını belirterek Guantanamo seçeneğine yeşil ışık yaktı.

Guantanamo Kampı'nda tutulan tutuklular
Guantanamo Kampı’nda tutulan tutuklular

Yakalanan IŞİD’lilerin nasıl yargılanacağı tartışılırken, idam cezası gibi tartışmaların ABD ve İngiltere arasında diplomatik kriz yaratabileceği de konuşuluyor. İngiltere’nin İnsan Hakları İzleme Örgütü hukuki danışmanı Clive Baldwin, İngiliz yasalarına göre hükümetin, İngiliz vatandaşlarının başka ülkelerde kötü muamele görmemesi veya idam cezasıyla cezalandırılmaması için gereken adımları atmakla yükümlü olduğunun altını çiziyor.

Fakat birçok uzmana göre Kotey ve Elsheikh’in vatandaşlıktan çıkardığının kamuoyuna duyurulmuş olması, İngiltere’nin bu konuda elini kolunu bağlamış durumda. Washington merkezli Heritage Enstitüsü araştırmacısı Robin Simcox, ABD’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarını tanımadığı için IŞİD’lilerin orada yargılanmasına izin vermeye meyilli olmayacağını ve özellikle İngiltere vatandaşı olmadıkları için şüphelilerin çok büyük ihtimalle ABD tarafından yargılanacağını belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.