Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2018 Güney Kore Kış Olimpiyatları’na köpek eti gölgesi düştü

 

2018 Kış Olimpiyatları 9-25 Şubat tarihlerinde Güney Kore’nin Pyeongchang ilçesinde gerçekleştirilecek. 16 gün boyunca 90 ülkenin en başarılı atletleri madalya için yarışacak ve tüm dünyanın gözleri Pyeongchang’da olacak. Olimpiyat şehri olabilmek için yarışmış her ülke gibi Güney Kore de bu dört senede bir düzenlenen şölenle ülkelerini dünyaya tanıtmak ve reklamlarını en iyi şekilde yapmak istiyorlar. Ancak mutfak gelenekleri önlerindeki en büyük engel. Çünkü Güney Koreliler hala köpek eti tüketiyor.

FDM-971-

Pyeongchang ilçesinde canlı köpek ticareti yapılan Moran pazarı

Uzak Doğu ve Kedi-Köpek Eti Ticareti

Uzak Doğu ülkelerine özgü bir gelenek olan kedi ve köpek eti tüketimi eskisine göre azalmış durumda. Çin, Kuzey Kore, Filipinler, Tayland, Laos, Vietnam ve Kamboçya’da bu hayvanlar evcil olarak kabul edilmeye başlayınca, yeni jenerasyonlar artık onları ailelerinin bir parçası olarak görüyor ve eski tutumlar değişiyor.

Ancak yine de tahmini sayılara göre senede 30 milyon kadar köpek, insan tüketimi için öldürülüyor. Bu sayının içinde köpek çiftliklerinde sefil koşullarda beslenen köpekler, çalınan evcil aile köpekleri ve sokak köpekleri de var. Yalnızca Güney Kore’de 2 milyon köpek, insan tüketimi için köpek fabrikalarında ölümü bekliyor. Her sene 1 milyon köpek kesiliyor.

AP545479526480-1024x638

2018 Pyeongchang Kış Olimpiyatları

Olimpiyat Oyunları’na Köpek Eti Ticareti Gölge Düşürdü

Güney Kore Hükümeti, ülkelerine akacak binlerce turiste şok yaşatmamak ve onların hışmına uğramamak için kısa vadeli bir çözüm buldu. Bu çözüm yolu; Pyeongchang’da köpek eti olan son 12 restorana Olimpiyatlar süresince köpek eti satışı yasağı getirmek. İki restoran dışında diğer 10 restoran işletmecisi bu bağlayıcılığı olmayan hükme uymamayı tercih ediyor ve satışa devam ediyor. İşletmeciler cirolarında ciddi düşüş yaşayacaklarını ve müşteri kaybedeceklerini savunuyorlar.

Aktivistler, Olimpiyatlardan önce de pek çok kez protestolara ve online imza kampanyalarına başvurmuştu. Tüm bu protestolar hükümet üzerindeki baskıyı katlayarak büyüttü. Bu süreçte hayvanseverler Kuzey Kore’nin üzerindeki büyüteci kendi davalarına dikkat çekmek için kullanmaya başladılar. Pek çok sporcu da kendi başarılarını köpeklerin davasına ses olabilmek için kullanacaklarını söylüyor.

Kanadalı buz patencisi Meagan Duhamel geçen sene Güney Kore’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda açıkta satılan köpeklerden birini sahiplenmiş ve ülkesine götürmüştü. İki kere Dünya Şampiyonluğu yaşamış ve Soçi Olimpiyatları’ndan gümüş madalyayla dönen Duhamel, sesini Humane Society International ve Free Korean Dogs isimli iki Hayvan Hakları Organizasyonu ile birleştirmişti.

Screen Shot 2018-02-12 at 19.54.42

Kanada’lı sporcu Meagan Duhamel kurtardığı ve sahiplendiği köpeği Moo-tae

Amerikalı Snowboardcular Gus Kenworthy ve Lindsey Jacobellis de daha olimpiyatlar başlamadan köpek ticaretine dikkat çeken kamu spotlarında yer aldılar.

Yiyecek olmaktan kurtulup Güney Kore Başkanı’nın köpeği oldu

Bütün bunlar olurken sembolik bir gelişme oldu ve ülkenin Cumhurbaşkanı et marketlerinden karma cins bir köpek sahiplendi. “Maru“ isimli bu köpek, barınaktan evlat edinilen ilk “first köpek” oldu.

30358993

Güney Kore Başkanı Moon ve köpeği Maru

Hayvan haklarında iyileştirmeye gitme Başkan Moon’un seçim vaatleri arasındaydı. Ancak, Moon başkan seçildikten sonra kesin bir et satışı yasağı yerine et satışlarının aşamalı olarak azaltılması yönünde politika izlemeye başladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.