Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Suriye Deyrizor’da ABD ordusunun, SDG’ye saldırdıkları için öldürdüğü 100’den fazla kişinin çoğu Rus paralı askerlerdi

Amerikan askerlerinin Suriye’de, geçen hafta Deyrizor’da Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yönelik saldırıyı püskürtürken öldürdüğü açıklanan 100’den fazla “Esad rejimi yanlısı milis”in çoğunun paralı Rus askerleri olduğu bildirildi. Bloomberg’ün haberine göre, Suriye Devlet Başkanı Başar Esad tarafında savaşmak üzere Wagner adlı bir taşeron güvenlik şirketinden kiralanan, çoğu Rus vatandaşı 200 kişi, 7 Şubat’ta ABD ve beraberindeki SDG ile girdikleri çatışmada hayatını kaybetti. Haber kuruluşu, 200 rakamını Rus kaynaklarına dayandırırken, bilgi aldıkları bir Amerikalı yetkili ise ölü sayısını 100, yaralı sayısını da 200 ila 300 olarak verdi.

wagner
Putin Wagner adlı paralı asker şirketinin yöneticileriyle

Bloomberg, Esad rejimine bağlı paralı askerlerin Deyrizor yakınlarında, Fırat nehri kıyısındaki çatışmasızlık bölgesinin 8 km doğusunda bir Amerikan üssü ile bir petrol rafinerisini hedef aldığını, kayıpların saldırının püskürtülmesi sırasında meydana geldiğini yazıyor. Olaydan sonra Rus ordusu saldırı ilgisi bulunmadığını duyurmuş, ABD ordusu da bu beyanı kabul etmişti. Bloomberg, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in ise ayrıntıya girmeden “şaşırtıcı” demekle yetindiğini bildirdi. Bloomberg, demeç aldığı ordu sözcülerinden Albay Thomas F. Veale’nin açıklamasını da yayınladı: “Koalisyon yetkilileri, bu püskürtülen ve herhangi bir kışkırtma olmaksızın düzenlenen saldırı esnasında Rus muhatapları ile düzenli temas halinde idi. Rus yetkililer koalisyon güçleri ile bölgede herhangi bir şekilde çatışmaya girmeyeceklerine dair güvence verdiler.”

Yaralılar Rusya’da hastanelerde

ABD’nin karşı saldırısı Şam rejimi tarafından “barbarca saldırganlık” ve “savaş suçu” olarak nitelendi. Bloomberg’e konuşan bir Rus paralı asker, çatışmada yaralanan onlarca arkadaşının St. Petersburg ve Moskova’daki hastanelerde tedavi gördüğünü söylüyor.
Bloomberg’in haberi üzerine konuyu araştıran Reuters haber ajansı, çatışmada ölen iki Rus vatandaşının kimliklerinin silah arkadaşları tarafından kendilerine iletildiğini duyurdu: Kaliningrad’dan Kazak asıllı Vladimir Loginov ve radikal bir Rus milliyetçisi olarak bilinen, Ulusalcı Parti üyesi Alexander Averin. Ancak ajans bu bilgileri bağımsız kaynaklardan doğrulayamamış. Rus Savunma Bakanlığı’nın söz konusu olay sırasında Rus ordusu askerlerinin bölgede olmadığına dair açıklamasına da yer veren Reuters, akabinde, Rusya’nın Suriye’deki varlığının Rus halkı tarafından pek tasvip edilmediğini ve yetkililerin siyasi kaygılarla kayıp sayısını resmi kayıtlarda düşük gösterdiğini hatırlatıyor.
Nitekim gelecek ay yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde Putin’e rakip aday olarak yarışan liberal siyasetçi Grigory Yavlisnky, 200’ü aşkın ölü iddiasını derhal gündemine aldı. Yavlisnky partisi Yabloko aracılığı ile yayınladığı açıklamada: “Eğer çok sayıda Rus vatandaşı ölüyorsa, başkumandan Putin dahil ilgili yetkililerin ülkeye bunu bildirmesi ve bu ölümlerin sorumlusu kim açıklaması gerekir” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler