Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamboçya lideri Hun Sen’in Facebook’ta iki yılda aldığı 9 milyon “beğeni” dava konusu oldu

Kamboçya’nın sürgündeki muhalefet lideri Sam Rainsy, Kamboçya Başbakanı Hun Sen’in, Facebook’ta “beğeni” satın alarak, ülke üzerindeki nüfuzunu arttırmaya çalıştığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu. AFP’nin aktardığına göre, avukatı Richard Rogers aracılığıyla 18 ay önce Facebook’la iletişime geçen Hun Sen’in “beğeni” satın alarak, popülaritesiyle ilgili olarak insanları yanılttığı ve demokratik süreci manipüle ettiği yönünde ciddi endişeleri olduğunu dile getiren Rainsy, karşı taraftan cevap alamaması üzerine, 8 Şubat’ta, San Francisco’daki bir federal mahkemeye giderek dava açtı.

Sürgündeki Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi lideri Sam Rainsy, Hun Sen'in Temmuz 2018'de yapılacak olan seçimler öncesinde, Facebook'ta satın aldığı beğeniler aracılığıyla ülkedeki nüfuzunu arttırmaya çalıştığını iddia ediyor
Sürgündeki Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi lideri Sam Rainsy, Hun Sen’in Temmuz 2018’de yapılacak olan seçimler öncesinde, Facebook’ta satın aldığı beğeniler aracılığıyla ülkedeki nüfuzunu arttırmaya çalıştığını iddia ediyor

“Facebook, Kamboçya diktatörünün manipülasyonlarına alet ediliyor”

Rainsy’nin avukatı, konuya ilişkin yayınladığı bildiride şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz yıllarda, Facebook platformu, her ne pahasına olursa olsun iktidarını korumak isteyen baskıcı Kamboçya diktatörü tarafından kullanım amacından saptırıldı ve manipülasyonlara alet edildi.”

Dava dilekçesinde, Hun’un Facebook aracılığıyla, tehdit, saldırganlık ve taciz içerir şekilde propaganda yaptığını gösteren her türlü kanıtın Rainsy ve destekçilerine ulaştırılması talebi de yer aldı.

Rainsy, davayla ilgili olarak “Facebook’un, (mevcut) rejimin teknolojinin imkanları manipüle ettiğinin ortaya çıkarılmasında bize yardımcı olacağına inanıyoruz. Eğer Hun Sen’in saklayacağı bir şey yoksa, o da faaliyetlerinin araştırılmasını desteklemeli” şeklinde yorumda bulundu.

Facebook yorum yapmadı

Konuyla ilgili görüşleri sorulan Facebook sözcüsü yorum yapmayı reddederken, AFP’ye verdiği demeçte, Facebook’un, sahte hesap ve sahte hesaplarla ilişkili iddiaları ciddiyetle değerlendirdiğinin altını çizdi.

Sosyal medya platformlarıyla ilgili istatistikleri tutan Socialbakers.com adlı websitenin 2016’da yaptığı bir analiz, Hun Sen’in Facebook’ta almış olduğu beğenilerin büyük çoğunluğunun Hindistan, Filipinler, Meksika, Brezilya kaynaklı olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bu ülkelerde Facebook’ta beğeni satan şirketler (click farms) bulunuyor.

Kamboçya’da temel haber kaynağı sayılan Facebook, iktidar için, özellikle gençlere ulaşmada büyük önem teşkil eden bir iletişim aracı olarak görülüyor. Kişisel hesabında sık sık günlük hayatından fotoğraflar paylaşan Hun Sen ise muhalifler tarafından “Facebook Başbakanı” olarak adlandırılıyor.

2 yılda 9 milyon beğeni

Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi lideri Sam Raisny’nin Fransa’ya sürgüne gönderilmesinden bu yana Kamboçya Başbakanı’nın karşısında herhangi bir muhalif örgüt bulunmuyor.

Kamboçya’nın 33 yıldan beri başında bulunan 65 yaşındaki Başbakanı Hun Sen, 2016’da Facebook’a katılmış, yalnızca birkaç ay içinde 3 milyona yakın beğeniye ulaşmıştı. Bugün 9 milyon ile Facebook’ta en çok beğeni alan siyasetçilerden biri olan Hun Sen, her ne kadar 55 milyon beğeni almış olan eski ABD Başkanı Barack Obama kadar popüler olmasa da 2 milyon beğenisi olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un hayli önünde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.