Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Partisinden, yolsuzlukla suçlanan Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma’ya: “48 saat içinde istifa etmezsen görevden alırız”

Bir süredir adı yolsuzluk skandallarıyla anılan Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jakob Zuma, partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) tarafından istifaya çağrıldı. ANC Merkez Komitesi’nin önceki gün yaptığı toplantı sonucu, Zuma’ya istifa etmesi için 48 saat verilmesi ve çağrıya uymaması durumunda Meclis çoğunluğuyla görevden alınmasına karar verildi.

Güney Afrika medyasındaki haberlere göre ANC Başkan vekili Cyril Ramaphosa, kararı Başkan Zuma’ya bizzat bildirdi.

ANC Başkan Vekili Ramaphosa ve Devlet Başkanı Zuma
ANC Başkan Vekili Ramaphosa ve Devlet Başkanı Zuma

Son yıllarda Başkan Zuma’ya yönelik yolsuzluk iddialarının artmasıyla, ANC’nin yüzde 62 çoğunluğu bulunan ulusal mecliste muhalefet partileri erken seçim çağrısında bulunmuştu. ANC parti yönetimi ise Başkan Zuma’ya ilişkin verilecek kararda adeta açmaza girmişti. Zuma görevi bırakmak konusunda hiçbir adım atmayınca, parti yönetiminin bu konuda inisiyatif almaya karar verdiği belirtiliyor.

Jakob Zuma’nın siyasi kariyeri ise skandallarla dolu. 2005’te taciz suçlamasıyla hüküm giyen fakat daha sonra aftan yararlanan Zuma, ardından mali danışmanının tanıklığıyla rüşvet almak ve yolsuzluk yapmakla suçlandı. 2016’da hakkındaki yolsuzluk iddialarının yanı sıra anayasayı ihlal etmekle suçlanan Zuma, birçok kesim tarafından istifaya çağrılmış ve hakkındaki görevden alma süreci Meclis’te başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.