Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başbakan Binali Yıldırım: “Deniz Yücel, ümit ederim kısa sürede serbest kalmış olur”

Alman ARD Televizyonu’na bir söyleşi veren Başbakan Binali Yıldırım, 1 yıldır tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel ile ilgili soruya “Bunun kararını ben vermiyorum, mahkemeler veriyor,  ümit ederim kısa sürede serbest kalmış olur . Kısa sürede bir gelişme olacağı kanaatindeyim” dedi.

Deniz Yücel 1 yıldır tutuklu, iddianame hala hazırlanmadı

Die Welt gazetesinin Türkiye temsilciliğini yapan Deniz Yücel 14 Şubat 2017’de ifade vermek için gittiği emniyette gözaltına alınmış, 27 Şubat’ta da “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “terör propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yücel’in iddianamesi 1 sene geçmesine rağmen hala hazırlanmazken Die Welt gazetesi çalışanları Yücel’i hatırlatmaya devam ediyor.  

deniz yüceel

Deniz Yücel’in tutuklanması Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri de olumsuz yönde etkiledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, kararı orantısız olarak nitelemiş, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel “Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iddia ettiği gibi bir hukuk devletiyse o zaman Erdoğan daha yargılama başlamadan Yücel’in terörist ve ajan olduğunu nereden biliyor ve bunu nasıl iddia edebiliyor?” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Deniz Yücel ile ilgili  “Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada” ifadelerini kullanmıştı.  

Deniz Yücel ayrıca Mayıs 2017’de yazdığı mektupla hiçbir yere iade edilmek istemediğini belirtti ve Türk vatandaşı olarak kendisinin tek isteğinin adil bir yargılanma olduğunu kaydetti. 

Deniz Yücel’in avukatları Mart 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu, ancak sonuç alınamadı. Ardından Yücel’in avukatlarının AİHM’e başvurmasıyla birlikte Almanya hükümeti, PEN Yazarlar Derneği, 10 sivil toplum kuruluşu, Birleşmiş Milletler Özel Raportörü ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri davaya müdahil olmuştu. Türkiye ise yaptığı savunmada Yücel’in gazetecilikten tutuklu olmadığını savundu.

deniz1

Deniz Yücel kimdir?

Die Welt gazetesinin Türkiye temsilciliğini yapan Deniz Yücel 10 Eylül 1973 tarihinde Almanya‘da doğmuştur.  Berlin Özgür Üniversitesi‘nde siyaset bilimi okudu ve 1999 yılında meslek hayatına başladı.2002 yılında haftalık Jungle Wold gazetesi, 2007 yılında ise Die Tagezzeitung gazetelerinde çalıştı. 2015 yılında Die Welt gazetesinde çalışmaya başlayan Yücel gazetenin Türkiye temsilciliğini üstlendi.

deniz yüceelll

2011 yılında Kurt Tucholsky Edebi Yayıncılık ödülüne layık görülürken 2014 yılında Almanya‘da yılın gazetecisi seçildi. Aynı yıl Gezi Parkı protestolarını anlatan Taksim İst Überll (Her Yer Taksim) isminde bir kitap yazdı.

2017 yılına gelindiğinde ise savcılık 2015’te yaptığı Cemil Bayık röportajı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak‘ın maillerini ifşa ettiği için Yücel’in “terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla tutuklanmasını talep etti.Deniz Yücel, 14 günlük gözaltı süresinin ardından 27 Şubat 2017 tarihinde tutuklandı.

Mahkeme kararıyla tutuklanan ve 1.5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Yücel, Türkiye’de OHAL kapsamında tutuklanan ilk Alman vatandaşı oldu. Yücel daha önce de Urfa Valisi İzzettin Küçük’e “Akçakale’de İŞİD’liler olduğu söyleniyor, doğru mu?” dediği için gözaltına alınmıştı.

27 Şubat 2017 tarihinden beri Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Deniz Yücel, kız arkadaşı Dilek Mayatürk ile cezaevindeyken evlendi, nikah şahitliğini de CHP milletvekili Şafak Pavey yaptı.

Kitapları:

2016 – Und morgen die ganze Türkei: Der lange Aufstieg des Recep Tayyip Erdoğan

2014 – Taksim ist überall die GEZI-Bewegung und die Zukunft der Türkei (Her Yer Taksim)

deniz2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.