Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti’deki cinsel istismar skandalı ünlü İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın sonunu getirebilir

1942’de kurulup kısa süre içinde İngiltere’nin en büyük hayır kuruluşlarından biri haline gelen Oxfam’ın yöneticilerinin, 2011 yılında yardım görevi için gittikleri Haiti’de seks işçileri tutup partiler düzenlediği ortaya çıktıktan sonra, kurumla ilişkisini kesen kesene. Son üç günde 1500’e yakın kişinin aylık bağışlarına son verdiği bildirilirken, 20 yıldır Oxfam’ın uluslararası kampanyalarında görev alan oyuncu Minnie Driver, kurumla ilişkisini kestiğini açıkladı. Heatrow, Co-Op Bank, Visa ve M&S gibi Oxfam’ın önde gelen sponsorları da konuyu incelemeye aldıklarını duyurdu.

Haiti’yi 2010 yılında vuran ve 200 bini aşkın kişinin ölümüne yol açan deprem sonrasında ülkede yardım kampanyası başlatan Oxfam’ın ülke direktörü Roland van Hauwermeiren’in, kampanya paraları ile tutulan villasına, aralarında 18 yaşından küçüklerin de bulunduğu Haitili seks işçilerini toplayıp, diğer bazı çalışanlarla birlikte partiler düzenlediği iddia ediliyor. 68 yaşındaki Belçikalı van Hauwermeiren ve diğer çalışanların sözkonusu icraatı, Haiti’de seks işçileri konusunda yapılan bir araştırma sırasında ortaya çıkmıştı.

Kadın başkan yardımcısı derhal istifa etti

Skandalın patlak vermesi üzerine hayır kuruluşunun kadın genel müdür yardımcısı Penny Lawrence çok utandığını ve çok üzgün olduğunu söyleyerek derhal istifa etti. Oxfam yönetimi, 2011 yılında konuyla ilgili kendi iç soruşturmasını yürüttüğünü söyleyerek savunma yapıyor. Buna göre, soruşturma sonucunda uygunsuz davranışlarda bulunduğu anlaşılan dört çalışan görevden alınmış ve van Hauwermeiren’in de aralarında bulunduğu üç yönetici de “görevi kötüye kullandıklarını” kabul ederek istifa ettirilmiş. Ancak İngiltere’nin hayır kuruluşlarını denetleyen bağımsız kurumu, Oxfam’ın o dönemde bu vaka hakkında yeterli bilgi vermediğini belirterek soruşturma başlattı. Hükümet gerekli iyileştirilmeler yapılmazsa kuruma yaptığı yardımı kesebileceğini duyurdu. Oxfam Genel Müdürü Mark Goldring de ilgili parlamento komisyonuna ifade vermeye çağrılmış durumda. Oxfam’ın uluslararası yönetmeni Winnie Byanyima ortaya çıkan skandallarla ilgili Oxfam’ın youtube sayfasından bir açıklama yaparak özür diledi: 

 

Haiti Devlet Başkanı: İnsan haysiyetine karşı suç işlendi

Skandal Haiti’de de tepkiyle karşılandı. Devlet Başkanı Jovenel Moise iddiaları “insan haysiyetine karşı işlenmiş vahim suçlar” ifadesi ile kınarken, ülkede çalışan tüm uluslararası yardım kuruluşları hakkında soruşturma başlatılacağı duyuruldu. 

Oxfam’a bir darbe de Guatemala’dan geldi. Kuruluşun yabancı ortaklı projelerini yürüten Oxfam International’ın başkanı Juan Alberto Fuentes Knight da, Guatemala maliye bakanlığı yaptığı dönemde rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklandı. Bu tutuklamanın Haiti’deki skandalla ilgisi olmasa da, Oxfam’ın yöneticilerini ne kadar incelikli seçtiği de sorgulanmaya başlandı. Zira Roland van Hauwermeiren’in Oxfam’dan önce çalıştığı bir Fransız hayır kurumundan benzer iddialar üzerine istifa etmiş olduğu anlaşıldı.

Oxfam geçen yıl, 176 milyon Sterlin’i hükümet ve diğer kamu otoritelerinden, 108 milyon Sterlin’i bağışlardan ve 91 milyon Sterlin’i de ikinci el dükkanlarındaki satışlardan olmak toplam 409 milyon Sterlin gelir beyan etmişti.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.