Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Yüzyılın Soygunu”nun beyni Jacques Cassandri yazdığı kitapla kendini yakalattı

Fransa’da “yüzyılın soygunu“ olarak adlandırılan ve 42 yıl önce Nice’te gerçekleşen Societe General bankasının kasalarından 46 milyon Frank’ın çalındığı olay, elebaşları soygun hakkında takma isimle kitap yazınca aydınlandı.

Screen Shot 2018-02-14 at 17.11.16

Soygundan sonra Marsilya şehrinin önemli işadamlarından oldu

Soygunun ardından, polisin ilk soruşturmaları sonucu İtalyan asıllı Albert Spaggiari tutuklanmış ancak yargılanamadan kaçmış ve bir daha izine rastlanmamıştı. O günden 2010’a kadar Nice soygunu Albert Spaggiari ile özdeşleştirilmişti. Ancak 2010’da “Amigo” takma adıyla yazılmış “Nice soygunu gerçekleri” isimli kitap, soygun ile ilgili kamuoyunun bilemeyeceği detayları öne çıkardığı için polislerin yeniden ilgisini çekti. Çok geçmeden Amigo’nun Marsilya’da mafya bağlantıları da olan ve adli sicili oldukça kabarık Jacques Cassandri olduğu ortaya çıktı. Cassandri başta inkar etse de bilgisayarından kitabın müsveddeleri çıktı. 1976 senesine kadar herhangi bir malvarlığı olmayan Cassandri daha sonra ciddi bir emlak, restoran ve gece kulübü imparatorluğu kurmuştu. Fakat aradaki zamanda Cassandri’nin resmi olarak bir gün bile çalışmadığı gözüküyor.

Screen Shot 2018-02-14 at 17.16.30

42 yıl sonra yargılanıyor

Fransız yasalarına göre soygun ile ilgili suç zaman aşımına uğrasa da, para aklamanın süre limiti yok. Kitabı yazarak kendi kibirine yenilen ve adalete kendini teslim eden 74 yaşındaki Cassandri, çocukları ve karısıyla beraber bu hafta başlayan duruşmada Marsilya Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Soygunda bankanın duvarlarına “silah yok, şiddet yok, öfke yok“ yazmışlardı soyguncular, Cassandri ise şiddete veya öfkeye değil ama kibirine yenilmiş gözüküyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.