Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski yöneticisinden iddia: BM çalışanları son 10 yılda 60 bin civarında tecavüzden sorumlu

Başlığa çıkardığımız iddia Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nin eski yöneticilerinden Andrew Macleod’a ait. İngiliz The Sun gazetesine konuşan MacLeod; BM çalışanlarının son 10 yılda çeşitli ülkelerdeki yardım çalışmaları sırasında 60 bin civarında tecavüz vakasından sorumlu olduğunu ve örgüt içinde 3 bin 300 kadar pedofil çalıştığını ileri sürüyor. İngiliz profesör bu iddialarını içeren bir dosyayı, geçen yıl İngiltere’nin Uluslararası Kalkınma Ajansı’ndan sorumlu kabine müsteşarı Priti Patel’e de sunmuş. Patel geçen ay Kasım ayında görevinden istifa etmişti.  

Profesör MacLeod, dünyanın dört bir yanından tacizcilerin, korunmaya muhtaç kadın ve çocuklara erişimin kolay olduğu BM ve diğer yardım kuruluşlarında işe girmeyi tercih ettiğine dikkat çekiyor. Eski BM çalışanı bu tür olayların bilinmesine rağmen üstünün örtüldüğünü, vakaları duyurmaya çalışanların da işten atıldığını söylüyor.

Patel’e ilettiği The Sun ile paylaşan MacLeod, “Pedofili eğilimi olan binlerce yardım çalışanı var ama üzerinizde BM yazan bir tişört varsa kimse ne yaptığınızı sormaz, kimse hesap sormaz, yaptığınız yanınıza kalır” diyor ve ekliyor “bu durum dünyanın dört bir yanındaki bütün yardım kuruluşları için geçerli”.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen yıl BM Barış Gücü askerleri ile sivil çalışanlarının 2016 yılında toplam 311 taciz vakasından sorumlu olduklarını duyurmuştu.  

Prof. MacLeod’a göre, BM çalışanlarının karıştığı her 10 tecavüz vakasından ancak biri resmi mercilere bildiriliyor.

Eski müsteşar Patel ise, rapordan yola çıkarak yardım çalışanlarıyla ilgili bir konuşma yapmak istediğini ancak Uluslararası Kalkınma Ajansı’ndaki görevlilerin vakaların BM Barış Gücü askerleriyle sınırlı olduğuna kendisini ikna ettikleri için vazgeçtiğini söylemiş, The Sun’a.

Geçtiğimiz günlerde İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın yöneticilerinin, 2011 yılında yardım görevi için gittikleri Haiti’de seks işçileri tutup partiler düzenlediği ortaya çıkmıştıİngiltere hükümeti halen hakkında soruşturma başlatılan Oxfam’a verdiği devlet desteğini kesip kesmemeyi değerlendiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.