Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Save the Children raporu: Dünyada her 6 çocuktan 1’i artık çatışma bölgesinde yaşıyor

Save the Children (Çocukları Kurtarın Vakfı), çatışma yaşanan bölgelerdeki çocukların durumuna ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre çocuklar geçtiğimiz yirmi yıla bakıldığında çok daha büyük risk altında. Dünyada her 6 çocuktan 1’i çatışma bölgelerinde yaşıyor. Çatışmalarda artık siviller değil, askerler korunuyor.

Rapordaki veriler, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilciliği Ofisi’nin analizlerine ve Oslo’daki Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün araştırmasına dayandırıldı. Rapor doğrulanmış ve bağımsız verilere dayansa da, araştırmanın sonucunda, çatışmalarda çocukların durumuna ilişkin verilerde önemli bir boşluk olduğu ortaya çıktı.

suriye-cocuk

Rapora göre, savaşan tüm taraflar çocukları korumakla yükümlü olduğu hâlde, tüm dünyada süren çatışmalarda çocukların da hedefte olduğu korkunç saldırılar düzenleniyor ve failler sorumlu tutulmuyor. Suriye’de yaşananlarla birlikte, bu şiddet gittikçe artıyor.

Raporda yer alan önemli bulgular şöyle:

  • Çatışma bölgelerinde yaşayan çocukların sayısında yüzde 75’ten fazla artış oldu. 90’ların başında çatışma bölgesinde yaşayan çocuk sayısı 200 milyon civarındayken, 2016’da bu sayı 357 milyonu geçti. Bu, dünyadaki çocukların 6’da 1’inin çatışma bölgesinde bulunduğu anlamına geliyor. Bu çocuklar eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşamıyor ve ciddi şekilde şiddete maruz kalıyor.
  • Çatışmalardan etkilenen çocukların çoğu Asya kıtasında yaşıyor. Ortadoğu ise çocukların çatışmadan etkilenmesinin en olası olduğu bölge. 2016 yılında bölgedeki 5 çocuktan 2’si çatışmaların en fazla 50 km uzağında yaşıyordu. Özellikle Suriye, Irak ve Yemen’deki çocuklar büyük risk altındaydı. Afrika’da ise 5 çocuktan 1’i çatışmalardan etkilendi.

Suriye-multeci-reutersMain

  • Suriye, Afganistan ve Somali, 2016’da çocukların çatışmalardan en çok etkilendiği 10 ülke arasında başı çekti.
  • Birçok dinamik göz önünde bulundurulduğunda, çocuklar geçtiğimiz yirmi yıla göre çok daha büyük risk altında. Veriler toplanırken bölgelere göre dinamikler değişse de, temel konulardaki değişimler belirgin. Örneğin, BM tarafından doğrulanan verilere göre, öldürülen veya sakat bırakılan çocuk sayısı 2010’dan beri yüzde 300 arttı. Aynı dönemde insani yardıma ulaşımın engellenmesinde de artış oldu.
  • Çocukları korumaya yönelik uluslararası standartlarda gelişme kaydedilse de, çocukların canlı bomba olarak kullanılması veya okulların, hastanelerin hedef alınması gibi zalimce taktikler kullanılmaya devam ediliyor.

kerame_multeci_kampi3

  • Çatışmaların çocuklar üzerinde yarattığı psikolojik etki çok derin ve bu durum bitmeyen ihtilaflara sebep olabilir. Gelecek nesil, şiddetin yarattığı travmadan sonra, barışı kurmakta zorlanabilir.
  • Çatışmaların doğası değişiyor ve artık askerler sivillerden daha fazla korunuyor. Rapor, çocuklara yönelik şiddetin artışının sebeplerini kurallara uyulmaması, denetleme ve raporlama yapılmaması, şehir savaşlarının artması, yerleşim olan bölgelerde patlayıcı silahların kullanılmasıyla birlikte çatışmaların yoğunluğunun, süresinin ve karmaşıklığının artmasıyla açıklıyor.

denis-ukraine

Save the Children devletlere, ordulara ve çatışmalarda yer alan diğer bütün aktörlere 4 konuda harekete geçmeleri için çağrıda bulunuyor:

  • Çocukların riske atılması engellenmeli.
  • Uluslararası hukuka ve standartlara uyulmalı.
  • Hukuku ihlal edenler sorumlu tutulmalı.
  • Mahvedilen hayatlar yeniden inşa edilmeli.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.