Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’de öldürülen Rus paralı askerler hakkındaki gizem çözülüyor

Igor Kosutorov Rus ordusu askeri değildi ama 45 yaşındaki manavın ailesi bu ay Suriye Deyrizor yakınlarındaki Amerikan hava saldırısında ölen yüzlerce Rus vatandaşından biri olduğunu düşünüyor. Igor Kosutorov’un ailesiyle İngiliz the Guardian gazetesi konuşmuş

Gazeteye yaşadığı Asbest kentinden telefonla mülakat veren eski eşi Nadezhda Kosuturova, “Igor eskiden orduda keskin nişancıydı. Suriye’ye yurtsever olduğu için gitti. IŞİD’i durduramazsak Rusya’ya kadar gelebilirler” diye anlatıyor.

Başta inkâr etseler de, Rus Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü söz konusu bombardımanda Suriye rejimine bağlı güçlerle beraber 5 Rus vatandaşının da öldüğünü kabul etti. Ancak saldırıda ölen Rus vatandaşlarının sayısının 200 civarında olduğuna dair iddialar var. Birden fazla kaynaktaysa, ölen Rusların Suriye rejimi tarafından kiralanan Wagner adlı özel askeri şirkete mensup paralı askerler olduğu kaydediliyor. Moskova’nın Suriye’deki kayıplarının sayısını düşük göstermek amacıyla bu şirketi kullandığı ileri sürülüyor. Resmi kaynaklarda 2017’de Suriye’de ölen Rus askerlerinin sayısı 16.

paralıaskerliste

Aileler Suriye’de ölen yakınlarının naaşlarını istiyor

Igor Kosutorov ile Nadezhda boşandıktan sonra da birbirlerine yakın kalmışlar. Ölüm haberi resmi kanallardan değil, arkadaşlarından gelmiş: “Farklı kaynaklardan ufak tefek bilgileri birleştirip naaşına nasıl ulaşabileceğimi araştırıyorum”.

Kosutorov dışında en az 9 kişinin daha Asbest ve civar kasabalardan Wagner şirketinin paralı asker ordusuna katılarak Suriye’ye gittiği bildiriliyor. Suriye’de öldüğü sanılan 38 yaşındaki Asbestli paralı asker Stanislav Matveyev’in dul eşi Yelena Matveyeva, “domuzlar gibi cepheye götürüp bıraktılar. Nereye götürdülerse artık, hiç korumamışlar” diye yakınıyor. Matveyeva, Amerikan Özgür Avrupa Radyosu (RFE)’ye verdiği röportajda Rus makalarım Suriye’de savaşan vatandaşlarına sahip çıkmasını ve ölenlerin naaşlarını bulup ülkeye getirmesi gerektiğini söylüyor: “Bir mezarları, hatıralarını yaşatacağımız bir şeyler olmalı ki dul eşlerin başı eğilmesin, çocuklar babaları ile gurur duyabilsin”.

Rus paralı askerlerin maaşları 1500-3500 dolar arasında

Moskova’ya 1800 km uzaktaki 70 bin nüfuslu Asbest, dünyanın en büyük açık asbest madeninin bulunduğu bir yerleşim. Ortalama maaşlar ayda 400 dolar ve kent sakinlerinin çoğunun ciddi sağlık sorunları bulunuyor. Wagner için çalışanların maaşları ise, askeri uzman Ruslan Leviev’in aktardığı üzere, ayda 1500 ila 3500 dolar arasında değişiyor.

Şubat ayında Deyrizor yakınlarındaki bombardımanda öldüğü iddia edilen kişilerden biri de radikal sol Başka Rusya partisinden Kirill Ananyev. Parti sözcüsü Guardian’a Kirill’in “savaşmayı sevdiği için” Suriye’ye gittiğini söylemiş.

Rus milliyetçisi Mikhail Poynkov, internet bloğunda Deyrizor’da yaralanan bazı Rusları hastanede ziyaret ettiğini, ölü sayısının 200 civarında olduğunu onlardan öğrendiğini yazmıştı. Ancak Kremlin bu iddiaların çeşitli medya organlarında haberleştirilmesine rağmen sessizliğini koruyor. Devlet Başkanı Putin’ın sözcüsü Dimitri Peskov, Suriye’de Rus vatandaşlarının ölmüş olabileceğini kabul etti ancak Kremlin’in sadece ordu mensuplarıyla ilgili bilgi sahibi olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova ise Perşembe günü doğruladığı 5 ölü dışındaki sayıları “klasik dezenformasyon” diyerek reddetti: “Çatışma bölgelerinde Rusya dahil dünyanın dört bir yanından vatandaşlar bulunuyor. Takip edip ne yaptıklarını kontrol etmek çok zor”.

putin wagner

“Putin’in gizli ordusu”

Beşar Esad’ın Rus özel güvenlik şirketi ya da “özel askeri şirket” olarak bilinen Wagner ile Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin onayıyla, Suriye’de Deyrizor ve Humus civarındaki petrol sahalarının geri alınıp korunması için anlaştığı ileri sürülüyor. 2014’te kurulan Wagner ya da resmi adıyla OSM’nin 400 ila 1000 civarında paralı askeri bulunduğu sanılıyor. Şirketin kurucusu Yarbay Dmitri Utkin, 2013’te de Slav birliği adıyla Suriye’ye paralı asker götürmüştü. 2014’te Ukrayna’daki iç savaşa da paralı asker taşıyan şirket, ABD maliye bakanlığına göre halen Suriye savaşı için Rusya vatandaşlarını kiralayan en büyük şirketlerden biri.

Moskova ilişkili olduğu iddiasını reddetse de, Putin’in gizli ordusu olarak nam salan Wagner’e katılanların, sosyal medya hesaplarını kapatması, pasaportuyla birlikte telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlerini şirkete teslim etmesi ve 10 yıl süreyle şirket ve faaliyetleri hakkında kimseye bilgi vermeyeceğine dair sözleşme imzalaması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.