Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (1): Avustralya’da elektrik direklerinden toplanan bisikletler ve İskoçya’nın ilk kedi rektör adayı

Avustralya’da elektrik direklerinden toplanan bisikletler

Avustralya’nın son zamanlarda kendine özgü bir sorunu var.  Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Sydney ve Melbourne’de ücretli/kiralık bisikletler şehri sarmış durumda.  ReddyGo, Obike gibi şirketler belediyelerle anlaşmalı olarak bir ücret karşılında bisikletleri kiralıyor. Üzerlerinde GPS olan bisikletler terk edilirken müşterilerden beklenen araba ve yaya trafiğini engellememesi. Ancak Avustralyalılar bunu harfiyen uygularken durumu  biraz abartmışlar. Ağaçlardan, elektrik direklerinden kiralık bisikletler toplanıyor.

bisiklet 3

 

İskoçya’nın ilk kedi rektör adayı seçimlerden men edildi
Önemli olan katılmak mıydı?
Aday posterlerinde “o apolitik, her zaman kampüste, öğrencilerle arası iyi ve yumuşacık” yazıyor.
1495 senesinde kurulan Aberdeen Üniversitesi, İskoçya’nın en saygın kurumlarından biri olarak gösteriliyor. Mezunları arasında Winston Churchill’in de olduğu üniversite, rektör adayı kedi Buttons’ın adaylığını reddetti ve onun yarattığı heyecanı söndürdü. Kendilerine göre oldukça da iyi bir nedenleri var, adayın insan olmaması. 
kedi rektör 1
21 yaşındaki Alex Kither Aberdeen Üniversitesi tarih bölümü üçüncü sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Buttons’ın kampanya müdürü. Kither, Buttons’ın rektörlüğe aday olmasının sebebini, var olan ‘insan’ adayların yolsuzluk yapması ve aynı isimlerin rektörlüğe defalarca aday olmaları olarak açıklıyor. Buttons’ın adaylıktan men edilmesinden sonra 300 öğrencinin bunu imza kampanyasıyla protesto etmesi de üniversitede reform zamanının geldiğini gösteriyor. Seçimlerin bağımsız organizatörü Nicholas Edwards ise Buttons taraftarlarına sıcak bir konuşma  yaptı: “Buttons’ın makam aşkına saygı duyuyor ve ona gelecek kampanyalarında başarılar diliyoruz.”
4.4 şiddetinde deprem Galler’i ve İngiltere’nin güneyini vurdu
Olay 17 Şubat Cumartesi saat 14.00 sularında meydana geldi. Neyse ki ciddi bir hasar olmadı ve herhangi bir can kaybının yaşanmadı. Deprem hayatı durdurmadığı gibi, sosyal medyada yeni bir akım başlattı.
galler 4
Norveç’de artan donmuş pizza satışları
Local gazetesinin haberine göre Norveç’te donmuş pizza satışları dört senedir sürekli artıyor. Nielsen Ajansı’nın araştırmasına göre 2017 senesi içerisinde 50 milyon üzerinde donmuş pizza  satıldı. Ülke genelinde satılan tüm ürünler içinde ulaşılan en yüksek rakam. Ayrıca haberde, Ramen ve Kinoa satışlarının da devamlı olarak arttığı belirtilmiş. Norveç’i donmuş pizza satışlarından dolayı kutluyoruz.
norveç1
İskoçya’nın derdi çocuklarla
Daha önce de çocuklarda obeziteyle savaşmak için onların okula yürüyerek gelmelerini zorunlu kılmak isteyen yetkililer, şimdi de öğrencilerin okulda koşmasını yasaklamak istiyor. Riverview Juniors in Cimba Wood okulunun öğretmenleri, çocukların sakatlanma riski olduğu için koşmalarını yasakladı. Bu haber veliler arasında tepki topladı ve çok geçmeden tüm ülkede polemik yarattı. Öfkeli anne Rachael Sparks okulun çok ileri gittiğini, 11 yaşındaki oğlunun koşması yasaklandığı için mutsuz olduğunu söyledi.
iskoçya çocuklar
İlk başta çocukların yasağı yanlış yorumlamış olabileceğini düşünen anne gerçeği öğrenince şok yaşamış. Okula gidip müdür ile bizzat konuşan anne şöyle demiş: “Okul bahçesi çocukların koşup oynadıkları ve enerjilerini atmaları gereken yer değil mi? Burada değilse nerede koşacaklar?”
Okul o zamandan beri yasağı biraz yumuşatmış ve yakalamaç gibi kaza olasılığının yüksek olabileceği oyunlarla sınırlamış.
İzlanda’nın güneş özlemi
Iceland Monitor gazetesinin en çok okunan 6 haberinden 4’ü hava durumu ve zorlu kış şartlarıyla ilgili.
Birinci haber yeni fırtınanın ne zaman geleceğiyle ilgili, ikinci haber hava durumu koşullarının uygunluğu üzerine kayak pistlerinin açıldığını bildiriyor. Üçüncü haber turistlerin fırtınalarda aramaları gereken acil durum numaraları ile ilgiliyken dördüncü haberde bir İzlanda vatandaşının karlar içinde verdiği poz gösteriliyor.
iceland (1)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.