Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2018’de IMF’nin Türkiye büyüme beklentisi %4

Uluslararası Para Fonu (IMF) son raporunu yayımladı. IMF heyetinin hazırladığı raporda Türkiye’nin 2017’de yakaladığı yüksek büyümenin nedenleri ve diğer ekonomik göstergeler üzerindeki etkilerine yer verildi. Rapora göre, Türkiye ekonomisi 2017’de mali genişleme ve dış koşulların desteklemesiyle iyi bir performans gösterdi. 2017 yılında büyümenin %7 civarında olacağı öngörülen raporda 2017 büyümesinin potansiyelin çok üzerinde olduğu belirtiliyor.

“Potansiyelin oldukça üzerinde olan bu büyümenin sonucunda üretim açığı, ilgili dengesizliklerin işaretleriyle birlikte pozitif gözüküyor”

2018’de %4 büyüme

IMF heyetinin baz senaryosuna göre, 2018 yılında Türkiye’nin %4 büyüyeceği belirtilirken 2017’ye göre büyümenin daha düşük olmasının en önemli nedeni olarak “daha az mali genişleme politikası”nın uygulanacak olması gösteriliyor.

Yine aynı raporda, enflasyonun 2018’de de çift hanede kalacağı ifade edilirken bunun gerekçeleri olarak Türk lirasındaki değer kaybı, artan talep ve maliyetlerin yükselmesi gibi etkenler sıralandı. Enflasyon 2018’in ilk aylarında baz etkisiyle düşse de faiz artırımına gidilmemesi durumunda yılın sonunda enflasyonun yeniden çift haneye yükseleceği ifade edildi.

Buna ek olarak, son dönemde yeniden artış eğiliminde olan cari açık konusuna da yer veren rapor, 2018’de cari açık/Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranının %5’in üstünde olacağını söyledi. Buna dair de yükselen petrol fiyatları ve güçlü iç talep işaret edildi. Yüksek cari açığın Türkiye’nin dış finansman gereksinimi artıracağının altını çizen heyet, TCMB’nin rezervlerinin yeterince güçlü olmadığını söyledi.

Türkiye ekonomisi kırılgan

“Kırılgan 5’li” arasında yer alan Türkiye ekonomisinin kırılganlığı uzun süredir gündemde. IMF heyeti de ekonomide kırılganlığa vurgu yaparken “pozitif üretim açığı, hedefin oldukça üzerinde enflasyon ve daha geniş cari açık” gibi göstergelerin ekonomide aşırı ısınmaya işaret ettiği yorumunda bulundu. IMF heyeti söz konusu kırılganlığı yaratan diğer sebepleri de şu başlıklar altında topladı:

  • Dış finansman ihtiyacı
  • Döviz rezervlerinin yetersizliği
  • Kısa vadeli sermaye girişlerine mecbur olmak
  • Şirketlerin yüksek borçluluğu

Raporda Türkiye ekonomisinin değişen küresel ekonomik şartlardan olumsuz etkilenme olasılığının arttığı ifade edilirken bunun çözümü için mali politikaların dikkatli yöneltilmesi ve parasal sıkılaştırmanın yapılması gerektiğini söyledi. Bu yorumun faiz tartışmalarını bir defa daha gündeme getirmesi kuvvetle muhtemel.

Heyet ayrıca Kredi Garanti Fonu’na (KGF) da raporunda yer verdi. KGF’nin 2017’deki güçlü büyümeye önemli bir destek verdiğini söyleyen heyet, ancak bu durumun bankaların fonlama maliyetini yükselttiğini söyledi. Bu durumun bankalar ve KOBİ’ler üzerinde uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.