Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Münih’te İsrail-İran meydan muharebesi

Almanya’nın Münih kentindeki Uluslararası Güvenlik Konferansı İsrail ile İran arasında atışmalara sahne oldu. İsrail’in 10 Şubat’ta düşürdüğü İran’a ait insansız hava aracının (İHA) bir parçasını eline alıp kürsüden sallayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Tahran’ı “dünya barışına en büyük tehdit” ilan etti. Netanyahu, doğrudan konferansa katılan İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’i hedef alarak, “bunu tanıdın mı? Tanıman lazım, çünkü size ait. Tahran’daki zorbalara şu mesajla beraber geri götürebilirsin: İsrail’in kararlığını sınamaya kalkmayın”.

Hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle iç politikada eli zayıflamış görünen Netanyahu, dış politikada ise şahin kesilerek, Suriye’ye müdahalesinin sürmesi halinde İran’la savaşa girmeye hazır olduklarını da söyledi: “Sadece bize saldırılar düzenleyen İran muhiplerine değil, İran’ın kendisine de karşılık vermeye hazırız. İsrail, İran’ın Suriye’deki varlığının kalıcı olmasını engellemek için eylemlerine devam edecek.”

İsrail Başbakanı’ndan birkaç saat sonra kürsüye çıkan İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Netanyahu’nun tavrını “karikatürvari bir sirk” olarak niteleyerek yanıtlanmayı hak edecek “haysiyetten” yoksun olduğunu söyledi. Zarif, Netanyahu’yu “hemen her gün Suriye hava sahasını ihlal ederek” gerginliği tırmandırmakla suçladı.

Netanyahu ile Zarif’in atışması geçtiğimiz haftalarda İsrail ordusunun Suriye’de doğrudan İran güçleriyle sıcak çatışmaya girmesinin ardından geldi. İsrail; hava sahasına girdiğini iddia ettiği bir İran İHA’sını düşürmüş, ardından Suriye uçaksavarları Suriye hava sahasında bir İsrail jetini vurup düşürmüştü.

Netanyahu Münih’te ABD’nin İran’la vardığı nükleer anlaşmayı da bir kez daha eleştirme fırsatı buldu. Zarif ise, ABD’nin anlaşmadan çekilmesi halinde Tahran’ın ne yapacağı sorusuna, “atılacak yanlış adımların dünyayı üzeceğini” söyleyerek karşılık verdi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.