Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayvan varlığı bir yılda iki milyon artsa da et üretimi azaldı

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü yazısında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Türkiye’nin 2017 yılındaki hayvan varlığına ilişkin verileri değerlendirdi.

TÜİK’in 2017 yılında açıkladığı hayvancılık verilerine göre Türkiye’de hayvan varlığı bugüne kadar görülmemiş oranda artarken, et üretimden düşüş görülüyor. Aynı durum süt üretimi için de geçerli. Geçtiğimiz yılda süt üretiminde büyük bir artık görülürken, süt fiyatları artıyor. En önemlisi de toplanan inek sütü miktarı düşüyor.

Ali Ekber Yıldırım, bu konunun esas sebebinin, Türkiye’deki hayvancılık verilerinin çok sağlıklı olmadığını ve düzenli tutulmadığından kaynaklı olduğunu söylüyor. Türkiye’deki hayvan varlığının bir yılda iki milyon artmasının normal ekonomi kurallarıyla açıklamanın mümkün olmadığını ve bunun verilerde bir şişirmeden kaynaklandığını ifade ediyor.

Yıldırım, hayvan varlığındaki kağıt üzerindeki artışı, üreticilerin küpe olmayan hayvanların küpelenerek prim alınmasından kaynaklandığını sütteki artışın ise kağıt üzerinde şişirildiğini ifade ediliyor. Hayvan fiyatındaki artışın et üretimine yansımamasının sebebini ise, et üretimindeki teşvikin kaldırılmasından dolayı artış olmadığını. Dolayısıyla da destek olunan birimlerde artış olduğunu, teşvikin kaldırıldığı birimlerdeyse azalma görüldüğünü ifade ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.