Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da Sufi Gonabad dervişleri polis ile çatıştı, 3 polis öldü

Tahran polisi pazartesi günü Sufi bir tarikatın üyeleri ile girilen çatışmada üç polisin öldürüldüğünü açıkladı. Tahran emniyet müdürüne göre ‘güvenliği tehdit eden’ bu eylemciler beyaz bir otobüs ile çevik kuvvet polislerinin arasına girdi ve üç polisi öldürdü.

Sufi bir tarikat olan Gonabad dervişleri, İran rejimi tarafından kendi dini düzenine bir tehdit olarak görülüyor. Daha önce de bunun gibi tarikatlara baskısını sürdüren İran devleti, Birleşmiş Milletler tarafından uyarılmıştı.

Olayların başlangıç noktası Gonabad dervişleri arasında sevilen ve sayılan üyelerinden birinin Tahran polisi tarafından tutuklanmasıydı. Ancak New York merkezli İran İnsan Hakları Merkezi (CHRI)’ya göre Gonabad dervişlerine yönelik tutuklama ve baskılar son iki aydır artmış durumda. Aynı merkeze göre, 14 Ocak günü polis Gonabad dervişlerinin Kowar şehrinde bir eylemini bastırdı. Burada 10 eylemci yaralandı ve üçü de tutuklandı.

 

Çatışma anından bir görüntü
Çatışma anından bir görüntü

Pazartesi günü de bu tarikatın üyeleri tutuklamaları protesto etmek için Tahran’da polis merkezinin önüne gitti. Ancak polis eylemleri bastırmak için güç kullanınca çatışma çıktı. Tahran Emniyet Müdürü eylemcileri bastırmak için orada olan çevik kuvvet polislerinin arasına beyaz bir otobüsün girdiğini ve üç polisi öldürdüğünü açıkladı. Emniyet Müdürü bunu yapanların yakalandığını ve tutuklandığını belirtti. Ancak pazartesi gününden bu yana çatışmalar ve eylemler devam ediyor. Bir çok yerde tarikatın üyeleri eylemlerine devam ediyorlar.

Tarikat eylemlerine devam ediyor
Tarikat eylemlerine devam ediyor

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.