Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzlanda erkek sünnetini yasaklıyor

İzlanda Parlamentosuna sunulan ve meclisteki partiler tarafından desteklenen yasa tasarısı, tıbbi gereksinim bulunmadıkça 18 yaş altı bireylerin sünnet olmasını yasaklıyor. Parlamentoda önümüzdeki günlerde tartışılması beklenen yasa tasarısı, yasağı ihlal eden bireylere 6 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Tasarının yasalaşması halinde İzlanda, sünneti yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olacak.

Erkek sünnetinin Birleşmiş Milletler (BM) çocuk hakları sözleşmesine aykırı olduğu savunulan yasa tasarısında, bunun dünyada birçok ülkede yasaklanmış olan kadın sünnetine benzediği belirtiliyor. Yasa tasarısı, erkek sünnetinin tıp eğitimi görmemiş din temsilcileri tarafından, steril olmayan ortamlarda yapıldığını ve beraberinde çocuklar için ölümcül riskler getirdiğini savunuyor.

Tasarıyı “inanç özgürlüklerine saldırı” olarak değerlendiren Müslüman ve Yahudi toplumu, tasarının parlamentoya gelmesine yoğun tepki gösterirken, Katolik toplum temsilcileri de düzenlemeye tepkili. BBC’nin haberine göre, Avrupa Birliği Katolik Kilisesi Başkanı, Kardinal Reinhard Marx “Sünnetin suç sayılması çok ağır bir düzenleme ve derin endişe uyandırıyor” dedi. İngiltere’de bulunan, Musevi grubu Milah UK’nin sözcüsü ise “İzlanda gibi bir ülkenin bunu yasaklamayı düşünmesi, Yahudilerin ülkede yaşamasını imkansızlaştıracak olması bakımından son derece endişe vericidir” şeklinde konuştu.

Çoğu dini ve kültürel sebeplerle olmak üzere dünyada her 3 erkekten birinin sünnetli olduğu belirtiliyor. Sünnet uygulamasını standardize etmek amacıyla Almanya Parlamentosu sünnetin sadece eğitilmiş kişiler tarafından yapılmasını öngören tasarıyı 2012 senesinde kabul ederken, Avrupa Konseyi de sünneti sıkı kurallara bağlamaya çağıran kararı 2013 senesinde kabul etmişti.

336 bin kişinin yaşadığı İzlanda’da, yaklaşık 250 Yahudi ve 1,500 Müslüman’ın yaşadığı tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.