Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’den sonra Güney Kıbrıs da Mısır’a doğal gaz satmaya hazırlanıyor

İsrail’in Mısır’la 15 milyar dolarlık doğal gaz satma üzere anlaştığını duyurmasının ardından, Güney Kıbrıs da, adanın güneyindeki Afrodit sahasından Mısır’a tedarik yapmaya hazırlandığını duyurdu. Haftabaşında İsrailli milyarder İzak Çuva’nın sahibi olduğu Delek enerji grubu, ortağı Amerikan Delek şirketiyle birlikte Mısır‘ın Dolphin Energy şirketine, 10 yıl boyunca yaklaşık 65 milyar metreküp doğalgaz tedarik etmek üzere anlaşmaya varmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “bu tarihi anlaşma sayesinde hazine kasası milyarlarla dolacak” sözleriyle duyurduğu anlaşma için Mısır Enerji Bakanı Tarık El Molla ise temkinli bir tutumla “hükümetimize henüz İsrail’den doğal gaz ithalatı için resmi başvuru yapılmadı” demişti. Molla, İsrail’den doğal gaz ithalatı konusunda prensip olarak izin verildiğini ancak nihai onay için anlaşmanın Mısır ekonomisine faydalı olacağına dair teminat gerektiğini sözlerine eklemişti.

Bu gelişme ardından Güney Kıbrıs Enerji Bakanı da Mısır ile anlaşmaya çok yakın olduklarını duyurdu. Bakan adanın güneyinde Amerikan Noble şirketi tarafından 2011 yılında keşfedilen ve 4,5 trilyon metreküp doğal gaz bulunduğu tahmin edilen Afrodit sahasından, Mısır’ın İdku ve Damietta sıvı doğal gaz tesislerine gaz ihraç edeceklerini duyurdu.

İsrail Doğu Akdeniz’deki 238 milyar metreküplük Tamar sahasından 2013 yılından bu yana doğal gaz üretimi yapıyor. 2010 yılında keşfedilen 535 milyar metreküplük Leviathan sahası ise 2019’da üretime başlayacak.

Mısır’dan sonra İsrail’le barış anlaşması yapan ikinci Arap ülkesi Ürdün de, İsrail’den 10 milyar dolara 15 yıl boyunca doğal gaz ithalat etmek üzere 2016 yılı sonunda anlaşma yapmıştı.

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar bölgede tansiyonun düşmesine engel. Güney Kıbrıs Türkiye’yi haftasonu sondaj çalışması yapmak üzere Kıbrıs açıklarına gelen İtalyan Eni şirketine ait bir gemiyi engellemek ile suçluyor.

Mısır’ın Akdeniz’in doğusunda doğal gaz aramasına izin veren ve 2013 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile imzaladığı deniz sınırını belirleme anlaşması da, Ankara ile Kahire arasındaki ihtilaflı konulardan biri.  Ay başında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Türkiye’nin yakında Akdeniz’in doğusunda hidrokarbon arama çalışmalarına başlayacağını söylemesi üzerine, Mısır’dan o bölgedeki haklarının ihlal edilmesine karşı uyarı açıklaması gelmişti.  

Geçen hafta ayrıca, Lübnan’ın Akdeniz’de İsrail’in de hak iddia ettiği bir bölgede petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlamak üzere anlaşma yapması üzerine, İsrail ile Lübnan arasında da gerginlik yaşanmış, Hizbullah lideri Nasrallah İsrail’in denizdeki sahalarını birkaç saat içinde kullanılmaz hale getirebileceklerini söylemişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.