Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim ittifakı yasası TBMM’de

AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı seçimlerde partilerin ittifak yapmasını sağlayan kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklif İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli’nin imzasını taşıyor.

Yasa teklifi Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partilerin ittifak yapmasının önünü açıyor. Teklifte ayrıca seçim güvenliğine ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

Kanun teklifinde yer alan düzenlemeler şu şekilde:

1 – Genel seçimlerdeki yüzde 10 barajı korunuyor. İttifak yapan partilerin oy oranı yüzde 10’u geçtiğinde ittifaka katılan partiler barajı geçmiş sayılacak.

2- Yasa teklifinde ittifak için sayı sınırlaması olmayacağı, bir partinin aynı anda bir başka partiyle ayrı, bir diğeriyle ortak liste üzerinden ittifak yapabileceği belirtiliyor.

3- İsteyen partiler ortak logo ve adla blok olarak ittifak oluşturabilecek. İsteyenler ise ayrı sütunlarda yer alabilecek. Partiler, ittifak modeli ya da protokolünü Yüksek Seçim Kurulu’na bildirecek.

4- İttifak partilerinden sadece birine ya da ikisine birden vurulan mühür geçerli olacak, oy ittifaka verilmiş sayılacak. Çift mühürlü oyların paylaşımı, partilerin aldıkları oy oranlarına göre yapılacak. Partiler, ayrı listelerde seçime girebileceği gibi ortak liste de yapabilecek.

Yasa teklifinde yerel seçimlerdeki seçilme yaşı düşürüldü. Ayrıca seçim güvenliği ve Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda da yeni düzenlemeler teklif edildi. Bunlar da şu şekilde:

1-Milletvekilliğinde olduğu gibi belediye başkanı, belediye meclis üyelikleri ve muhtar seçilme yaşı 18’e indirilecek.

2-Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imza noter kanalıyla değil Yüksek Seçim Kurulu üzerinden toplanacak.

3-Sandık güvenliğini tehdit eden durumlarda vatandaşlara da polis çağırma yetkisi verilecek. Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından seçilebilecek.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.