Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taşıyıcı annelerden doğma 13 bebeğin velayetini alan Japon babanın hedefi 1000 çocukmuş

Tayland polisi, 2014 yılı Ağustos ayında Japon milyarder Mitsutoki Shigeta’nın Bangkok’taki malikanesine baskın düzenlemiş ve her biri ayrı odada, her birinin başında birer bakıcı; bir, iki, üç, dört derken tam dokuz tane bebek bulmuştu. Medyada “insan fabrikası” olarak anılan olay için, uluslararası insan kaçakçılığı bağlamında soruşturmayı yürüten Interpol’ün Tayland direktörü de “Hayatımda böyle şey görmedim” diyecekti.

Fakat 28 yaşındaki Shigeta hakkındaki dava düştü; Bangkok’taki bir mahkeme dün genç milyarderin insan kaçakçılığı yaptığına dair kanıt bulamadığını bildirerek, aksine taşıyıcı annelerden olma 13 çocuğunun 13’ünün velayetini de kendisine verdi.    

Şüphelenip Shigeta’yı polise ihbar eden kişi, taşıyıcı anne bulmak için gittiği kliniğin kurucularından Mariam Kukunashvili imiş. Washington Post’a konuşan Kukunashvili, Shigeta’nın kendisinden hamile kalan iki taşıyıcı anne ile ilk kez 2011 yılında kliniğe başvurduğunu anlatıyor. Fakat sonrasında yılda 20 bebekten toplam 1000 çocuk sahibi olmayı istediğini söyleyip klinikten buna dair planlama talep edince, Kukunashvili Shigeta’nın niyetinin babalık olmayabileceğini düşünmüş ve 2013’te İnterpol’e bildirimde bulunmuş. Tayland’daki Interpol bürosu ise böyle bir bildirim olmadığını söylüyor.

1000 bebe sahibi

Shigeta’nın her biri farklı bir taşıyıcı anneden en az 17 çocuğu bulunuyor. Taylandlı annelerden olma diğer dört çocuğunun velayetini geçen aylarda yine mahkeme kararıyla almış. CNN, Shigeta’nın Hindistan’daki taşıyıcı annelerden iki çocuğunun daha olduğunu ileri sürdü. Milyarder iş insanı Yasumitsu Shigeta’nın oğlu olan Mitutoki Shigeta, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada kalabalık bir aile sahibi olmak istediğini söylüyor. 2014’teki baskın üzerine Tayland’ı terk eden Shigeta taşıyıcı annelerin her birine 12 bin 500 dolar ödeme yapmış, çocuklarını ise Japonya ve Kamboçya’da büyütüp yetiştiriyormuş.

Tayland 2014’teki bu bebek fabrikası vakasından sonra yabancılar için taşıyıcı anneliği yasakladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.