Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Novartisgate: Çağdaş Yunanistan tarihinin en büyük rüşvet skandalı

Yunanistan’da ilaç firması Novartis’in politikacı ve bürokratlara rüşvet verdiği iddiaları sonrası, politikacıların soruşturulması için komisyon kuruluyor.

Hellenic-Parliament

Yunanistan’da on üst düzey politikacı, İsviçreli ilaç firması Novartis’ten ilaç fiyatlarının yükseltilmesi için rüşvet almakla suçlanıyor. Çipras hükümeti yetkilileri, olayı modern Yunanistan tarihinin en büyük skandalı olarak tanımlıyor.

Dün Yunanistan parlamentosunda Novartis skandalı hakkında 20 saatlik bir oturum yapıldı. Gece boyunca süren ve tartışmalara sahne olan oturumda, soruşturma komisyonu kurulması amacıyla her politikacı için ayrı ayrı gizli oylama yapıldı. İncelemeyi destekleyenler de, milletvekillerinin isminin temize çıkmasını isteyenler de komisyon kurulmasına destek verdi.

Former Greek Prime Minister Antonis Samaras addresses lawmakers during a parliamentary session before a vote on setting up a special committee which will probe the role of ten politicians in a case which involves alleged bribery by Swiss drugmaker Novartis, in Athens, Greece, February 21, 2018. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Eski Başbakan Antonis Samaras

Soruşturulacak kişiler arasında eski Başbakan Antonis Samaras, Merkez Bankası’nın şimdiki yöneticisi ve eski Maliye Bakanı Yannis Stournaras ile Avrupa Komisyonu üyesi ve eski Sağlık Bakanı Dimitris Avramopoulos bulunuyor.

On kişi hakkında yapılacak soruşturma için bir ay içinde parlamentonun içinden bir komite kurulması bekleniyor. Yunanistan kanunlarına göre parlamento, dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yargılanmaları öncesinde milletvekilleri hakkındaki suçlamaları araştırmak zorunda.

d24aa668f7913dc43b6c60d27f7d34de6faaa04b              Başbakan Aleksis Çipras

Dünkü oturumda konuşan Başbakan Aleksis Çipras, skandalı örtbas etmeyeceklerini söyledi ve “Yunan toplumu, acıyı ve hastalığı zengin olma aracına dönüştürenlerin kim olduğunu öğrenmeli” dedi.

Rüşvet, görev ihlali ve kara para aklama ile suçlanan tüm politikacılar, öfkeli bir şekilde iddiaları reddetti ve hükümeti kendileri aleyhinde siyasi bir kampanya yürütmekle suçladı. Politikacılara yönelik yapılacak olan soruşturmanın kapsamı henüz bilinmiyor.

30239733_2018_01_24T085122Z_200889999_RC1B848C1450_RTRMADP_3_NOVARTIS_RESULTS.limghandler

İlaç firması Novartis, Yunanistan sağlık piyasasında üstün olmak ve daha ucuz alternatifler olmasına rağmen kendi şişirilmiş fiyatlarını korumak için 2006 ve 2015 yılları arasında milletvekilleri ve doktorlara  rüşvet vermekle suçlanıyor.

Novartis tarafından 14 aydan fazla süredir ABD ve Yunanistan otoriteleri ile iş birliği hâlinde oldukları ve kendi içlerinde bir denetim yaptıkları açıklaması yapıldı. Novartis daha önce ABD, Çin ve Güney Kore’deki yolsuzluk davalarında milyonlarca dolar para cezası ödemişti.novartis_spasmenopar

Başbakan Çipras, Novartis için “Bu firmanın şeffaf olmayan uygulamalarından şüphesi olan var mı?” dedi ve Novartis reçetesi yazmaları için binlerce doktora kanunsuz bir şekilde para ödendiğini iddia etti. Çipras ayrıca Novartis’in ilaç fiyatlarını manipüle ettiğini ve medikal kongreleri kullanarak kara para akladığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.