Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Neandertallere dair yeni keşif: Modern insandan çok farklı değiller

İspanya mağaralarında yeni bir teknik kullanılarak duvarlardaki resimlerin Neandertallere ait olduğu ortaya çıkarıldı. Ayrıca Neandertallerin boyanmış deniz kabuklarını vücutlarını süslemekte kullandığı anlaşıldı. Bugüne kadar kültürü oluşturan sembolik düşünmenin modern insanla başladığına inanılıyordu ancak davranış biçimlerine ait bu yeni bulgular Neandertallerin modern insandan çok da farklı olmadıklarını gösteriyor.

27SCI-ZIMMER-1-superJumbo

Bugüne kadar duvar resimlerinin tarihini belirlemekte kullanılan teknikler hem resimlerde hasara yol açıyor hem de zamanda fazla geriye gidemiyordu. Ancak bilim adamlarının yaklaşık 10 senedir üzerinde çalıştığı ve çok güvendikleri yeni uranyum-toryum tekniği bu engelleri aşıyor. Resimlerin üzerindeki karbonat tortularındaki uranyum ve toryum kalıntıları incelenerek tortuların altındaki pigmentin ne kadar eskiye dayandığı anlaşılabiliyor. Ispanyadaki La Pasiega, Maltravieso ve Ardales mağaralarındaki resimlere uygulanan teknik geometrik semboller ve el baskılarının 64 bin yıldan daha eskiye dayandığını ortaya çıkardı. Bu, modern insanın ortaya çıkışından 20 bin yıl daha eski olduğundan resimlerin Neandertallere ait olduğu sonucu çıkıyor.

27SCI-ZIMMER-5-master675

Neandertallerle ilgili bu yeni keşif kültürün başlangıcı hakkındaki düşüncemizi değiştiriyor. Özellikle resimde görülen el baskıları, türümüzün kuzeni sayılabilecek olan Neandertallerin bilinçli olarak sembolleri kullanmış ve sanat yapmış olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmayı yürüten arkeologlar Hoffman ve Pike, İspanya, Fransa ve Italya’da başka mağaralarda çalışmalarına devam edecekler ve karşılarında yeni sorular var. Pike, “Sembolik davranışlar ne kadar eskiye dayanıyor? İnsanlar ve Neandertallerin en eski ortak atalarına kadar izi sürülebilir mi? Bu konulara bakmalıyız” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.