Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

OHAL nedeniyle 300’e yakın doktorun ataması reddedildi, en az 339 hekim hâlâ atanmayı bekliyor

15 temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL ile birlikte devlet memurluğuna alınacak doktorlara da güvenlik soruşturması zorunluluğu getirildi. Soruşturma nedeniyle mezun olduktan sonra zorunlu olarak iki yıl pratisyenlik yapması gereken doktorlardan en az 339’u hâlâ atanmayı beklerken 300’e yakın hekimin ise ataması reddedildi.

Yönetmeliğe göre tıp fakültesinden mezun olan tüm genç hekimler iki yıl zorunlu göreve atanmak zorunda ve OHAL öncesi atanamayan hekim yok. Şimdi ise OHAL yoluyla getirilen güvenlik soruşturması nedeniyle yüzlerce hekimin atanması bekletilirken 300’e yakın kişinin de ataması reddedilmiş durumda. Güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılmış olma şartı  29 Ekim 2016’da çıkarılan 676 sayılı KHK ile getirilmişti. Devlet zorunlu hizmet atamalarını yapmazken doktorların uzmanlık almasına dahi imkan tanınmıyor.

“1 haftada 5000 kişi atadılar, bizi aylardır bekletiyorlar”

Hekimlerin atanmaması ise 657 sayılı devlet memurları kanununda belirtilen ilgili maddenin 1. fıkra A bendine dayandırılıyor. Bu kanunda ise iki madde var: 1 yıldan fazla süredir yüz kızartıcı suçtan hüküm giymiş olmak ya da terör örgütüyle bağı bulunmak. Dava süreci devam ettiği için ismini açıklamak istemeyen ve ataması güvenlik soruşturması nedeniyle bekletilen bir hekim konuyla ilgili “Bize böyle terörist ithamı yapıştırılıyor. Reddedilen arkadaşlar için devletin bu koşulları kanıtlaması gerekiyor, ortaya koyması gerekiyor. Reddedilen, atanmayan en az 300 kişiden bahsediyoruz. Bu arkadaşlar arasında herhangi bir suçtan yargılanan arkadaşların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ret cevabı alan arkadaşlar tıp öğrencileri kulüplerinde, sosyal kulüplerde, hekime şiddete karşı yapılan eylemlerde bulunan kişiler. Bu kıyımın FETÖ ile hiçbir alakası yok. Çünkü o cenahtan olan kişiler ihraç olmuyorlar” diye konuştu.

Atamayı bekletme süresi belirsiz ve atanmayı bekleyen hekimler bakanlıktan konuyla ilgili bilgi talep ettiklerinde “bilgi veremiyoruz, gizlilik var” cevabını alıyorlar. 77. devlet hizmet yükümlülüğündeki 7200 kişiden biri olan genç hekim ayrıca “Bu 7200 hekim arasından 1 hafta içerisinde 5000 hekim atandı, geriye kalanlar beklemeye alındı. Şu an güvenlik soruşturması sebebiyle bekleyen 80-90 kişi var. bizden önceki atamadan 30 kişi, 75. dönemden 15 kişi, 74. atamadan 4 kişi, bizden bir sonraki atamadan yani 1 ay önce başlayan atamadan ise 200 kişi var” dedi.

“Hiçbir yerde çalışma imkanımız yok”

Devlet soruşturması süresince çalışma haklarının gasp edildiğini belirten hekim, “Bizim gibi tıp öğrencilerinin büyük çoğunluğu uzmanlık sınavlarına giriyorlar ve bu soruşturmadan ret cevabı alanlar uzmanlığa da başlayamıyorlar. Özelde çalışmak için ise bakanlık bir dilekçe hazırladı dava sürecini engellemek için. Biz buna karşı dava yolumuzu saklı tutacak bir dilekçe hazırladık. Bunu kabul ederlerse arkadaşlarımız çalışabilir ancak etmezlerse OHAL nedeniyle atanmayanların bir yerde çalışma olasılığı kalmıyor. Meslekten men ediliyoruz” açıklamasında bulundu.

Aylardır atanmayı beklerken açıklamalarını “18 yıl dolu dolu geçirdiğim bir eğitim hayatım var. Girdiğim her sınavda derece yapmış bir insanım. 25 yaşına geldim ve hayata dair önümde hiçbir şey yok. Herhangi bir yerde çalışamadığım için sağlık sigortam dahi yok” şeklinde noktaladı.

CHP Milletvekilleri Murat Emir ve Nurettin Demir, Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi sunmuştu. Konuyla ilgili harekete geçen TTB de 3 Mart’ta “Genç Hekimler Eğitim ve Çalışma Hakları İçin Buluşuyor” başlıklı bir çalıştay gerçekleştirecek.

Ayrıca konuştuğumuz hekimin de içinde olduğu 77. devlet hizmet yükümlülüğünden olan hekimler, Ekşi Sözlük’te başlık açarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.