Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’dan eğlence sektörüne 64 milyar dolar yatırım: Hedef Maroon 5 ve Cirque de Soleil’i getirmek

Suudi Arabistan, eğlence sektörünü geliştirmek için önümüzdeki on yıl içinde 64 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

Aşırı muhafazakar örf ve adetleriyle bilinen Suudi Arabistan, Prens Muhammed bin Salman önderliğinde bir dizi sosyal ve ekonomik reform için kollarını sıvadı. Krallık, kısa süre öncesine kadar kimsenin aklına gelmeyecek bir adım attı ve eğlence sektörüne milyarlarca dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı.

_100136695_cinema

Perşembe günü Riyad’da yapılan bir basın toplantısında, ülkenin eğlence sektöründen sorumlu Ahmed bin Akil el Hatib, önümüzdeki on yıl içinde sektöre 64 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını duyurdu. El Hatib’in arkasındaki ekranda Maroon 5, Andrea Bocelli, Cirque de Soleil gibi isimler yer aldı.

Söz konusu yatırımın tam olarak ne şekilde kullanılacağı henüz belirsiz. Fakat bu yatırım haberinin geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan’da düzenlenmiş bir dizi etkinliğin üzerine gelmesinin de bir ipucu olduğu söylenebilir. Ülkede yakın dönemde birçok konser verildi, ilk Comic-Con festivali yapıldı ve ilk defa kadın-erkek karışık kalabalıkların sokaklarda elektronik müzikle dans ettiği bir milli bayram kutlaması düzenlendi. Ayrıca Suudi Arabistan yönetimi on yıllardır süren sinema yasağının kalkacağını ve 2030’a kadar 300 sinema salonu açılacağını duyurdu. Riyad’da, ülkenin ilk opera binasının inşaatına başlandı.

Suudi Arabistan’daki bu yenilikler, özellikle kadınlara araba kullanma izni verilmesinin söz konusu olmasıyla birlikte, ülkede nemli bir liberalleşme olarak görülüyor. Kadınların erkek vesayetinde yaşadığı ve erkeklerin kadınların hayatlarını kontrol ettiği Suudi Arabistan’da, bu konuda bile bir değişikliğe gidildi ve kadınlara eşlerinin veya erkek akrabalarının iznine gerek duymadan iş yeri açabilme hakkı verildi.

5a151a9967b0a91e183cb152

Ülkedeki bütün bu yenilikler, Prens Muhammed bin Salman’ın iki yıl önce ortaya koyduğu ve 2030 yılını hedefleyen sosyal ve ekonomik reform programının bir parçası. 32 yaşındaki prens, kültür ve eğlence sektörüne yatırım yaparak Suudi Arabistan’ın petrole olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.