Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta 15 Türk vatandaşı IŞİD üyesi oldukları gerekçesiyle idama mahkum edildi

AFP, Irak’ın başkenti Bağdat’taki Ağır Ceza Mahkemesi’nin hepsi kadın 15 Türk vatandaşını IŞİD üyesi oldukları gerekçesiyle idama mahkum ettiğini duyurdu. Bir kadının ise ömür boyu hapis cezası aldığı bildirildi.

Mahkeme 19 Şubat’ta da yine bir Türk vatandaşı kadına idam cezası vermişti. Aynı davada yargılanan aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu diğer 10 kadın ise müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkemenin Ocak ayında karar açıkladığı benzer bir davada da Fas kökenli Alman vatandaşı bir kadın ölüm cezası almıştı.

Irak hapishanelerinde IŞİD üyelerinin eşleri ya da yakınları oldukları gerekçesiyle Musul ve Tel Afer civarında yakalanan ve yaşları 20 ile 50 arasında değişen tahmin edilen 509 kadın ve 813 çocuk bulunuyor. The National’ın bilgi aldığı bir Iraklı yetkili (https://www.thenational.ae/world/mena/iraq-sentences-turkish-isil-widow-to-death-1.706062 ) söz konusu tutuklulardan 300’ünün Türk vatandaşı olduğunu söylemişti. Irak ağır ceza mahkemesinde açılan davalarında bu kadınlar IŞİD güçlerine lojistik destek sağladıkları ya da Irak güçlerine karşı saldırılara bizzat katıldıkları gerekçesiyle terör suçlarından yargılanıyor. Her biri Irak’a yasa dışı yollardan girmekten de ceza alan tutukluların, haklarında verilen kararları bir ay içinde temyiz etme hakları bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.