Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Komisyonu Başkanı Juncker: Arnavutluk dahil dört Balkan ülkesi 2025’te AB’ye tam üye olabilir

Balkan ülkeleri turuna çıkan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, üyelik kriterlerini karşıladıkları takdirde tüm Batı Balkan ülkelerinin 2025 yılında Avrupa Birliği’ne tam üye olabileceğini duyurdu.

Juncker, bazı yayın organlarında belirtildiği gibi 2025 yılının sadece Sırbistan ve Karadağ için değil tüm aday ülkeler için açık olduğunun altını çizdi.

P035869000502-523442
AB Komisyonu Başkanı Juncker Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile basın toplantısında

Üyelik müzakerelerinde geldikleri nokta göz önünde bulundurulduğunda Sırbistan ve Karadağ üyelik yarışını önde götürüyor gibi gözükse de, Arnavutluk ve Makedonya’nın da tam üyelik müzakerelerine Aralık ayında başlaması bekleniyor.

Özellikle yargı sisteminde yaptığı reformlarla Arnavutluk daha müzakereler başlamadan, 23. ve 24. fasılların ortaya koyduğu kriterleri büyük ölçüde karşılamış gibi görünüyor. Juncker ile yaptığı basın toplantısında konuşan Başbakan Edi Rama, savcı ve yargıç atamalarının kriterlere uygun biçimde yeniden düzenlendiğini belirtti.

Arnavutluk’un AB’ye üyeliği açısından dikkat çekici bir başka husus ise uyuşturucu üretimiyle mücadele. Kenevir ekiminde de Avrupa’da birinci olan Arnavutluk, uyuşturucu ile mücadelede de önemli adımlar atmış gibi görünüyor. İtalyan gözlemcilerin raporunda, 2017 yılında devletin aldığı önlemlerin büyük ölçüde işe yaradığının altı çiziliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.