Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Dr. Süda Tekin: “Aşılanma oranı azalırsa kızamık salgınından Türkiye de etkilenir”

Avrupa’da kızamık vakalarında yüzde 400’lük bir artış olduğu açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamada 21 bin 315 kişinin kızamığa yakalandığı, 35 vakanın da ölümle sonuçlandığı belirtildi. Salgının Türkiye’ye etkilerine ilişkin Medyascope.tv’ye konuşan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Süda Tekin, “Böyle giderse salgın bizim ülkemize de gelebilir. Aşısı eksik olan çocukların, gençlerin aşılamalarının yaptırılması gerekiyor” dedi.

 Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa’da geçen yıl kızamık vakalarında yüzde 400 oranında bir artış olduğunu açıkladı. WHO, yapılan açıklamada geçen yıl Avrupa genelinde 21 bin 315 kişinin kızamığa yakalandığını, 35 vakanın da ölümle sonuçlandığını belirtti.

Kızamık vakalarının en fazla Romanya, İtalya ve Ukrayna’da görüldüğü belirtilen açıklamada, bir önceki yıla göre yüzde 400’ü bulan bu artışın, trajik bir durum olduğu uyarısında bulunuldu. Açıklamada, kıta genelinde rutin aşı uygulamalarında düşüş gözlendiği de kaydedildi.

Salgının Türkiye’deki etkilerine ilişkin Medyascope.tv’ye konuşan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (Klimik) genel sekreteri ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Süda Tekin, kızamık geçiren hastaların yüzde 85’ine kızamık aşısının yapılmadığını, Avrupa’daki bu salgının sebebinin rutin kızamık aşılarının yapılmıyor oluşundan kaynaklandığını belirtti.

“Türkiye’de kızamık vakalarında artış yok” 

Türkiye’de tüm yeni doğan çocuklara 1 yaşındayken bu aşının mecburi olarak yapıldığını ifade eden Tekin, kızamık aşısının toplumun yüzde 95’ine, belli bir yaşa kadar sorunsuz olarak uygulanması gerektiğini vurguladı. Tekin, farklı illerden kendilerine ulaşan verilere göre Türkiye’de olguların artmadığını, kızamık oranında ciddi bir artış olmadığını ama aşılanma oranının azalması durumunda salgından Türkiye’nin de etkileneceğini belirtti ve aşısı eksik olan çocukların, gençlerin aşılamalarının yaptırılması çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.