Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi kapatıldı

Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi’nin kapıları Hristiyan liderlerle İsrailli otoriteler arasında büyüyen bir tartışmanın ortasında kapatıldı. Pazar günü Yunan Ortodoks, Katolik ve Ermeni kiliseleri, İsa’nın çarmıha gerildiği, gömüldüğü ve tekrar hayata getirildiği yer olduğuna inanılan kilisenin önünde bir konferans yaptı.

Tartışmanın odağı Hristiyanların uluslararası kanunla korunması ve kiliseye ait toprakların geleceğiydi. Kudüs Belediyesi kiliseye ait gayrimenkullerden vergi toplamak için adımlar attı. Belediyeye göre kilisenin ticari amaçlı kullanılan bazı gayrimenkuller için 185 milyon dolardan fazla borcu var.

Kapalı kapının önünde yapılan toplantıda Yunan Ortodoks, Katolik ve Ermeni kiliselerinin liderleri, İsrail’in kiliseye ve Kudüs’teki Hristiyan topluluğuna karşı sistematik bir kampanya yürüttüğünü öne sürdü. Kiliselere göre, vergi toplamak için atılan adımlar, anlaşmaları ve İsrail’in kiliseye karşı uluslararası zorunluluklarını ihlal ediyor.

Kapıların kapatılması özellikle hassas bir zamanda gerçekleşiyor. Kudüslü Hrıstiyanlar ve Müslümanlar, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve ABD elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararlarının dinsel dengeleri bozacağı nedeniyle eleştiriyor. Ayrıca Filistinliler Kudüs’ün İsrail’in resmi başkenti olarak tanınmasının ABD’nin gelecekteki barış süreçlerinde adil bir aracı olmasını imkansız kıldığını söylüyor.

6 Aralık’taki konuşmasında Trump, İsrail’i tüm dinlerden insanların özgürce ve vicdanlarınca ibadet edebildiği bir yer olmasıyla övmüştü. Kiliselerle İsrailli yetkililer arasındaki son tartışma bunun için bir sınav niteliğinde.

Pazar günkü konferanstan sonra İsrail parlamentosu yasama kararını tartışmayı erteleyerek kilise liderleriyle yaşanan gerilimi yumuşatmayı ve bir uzlaşma bulmayı kararlaştırdı. Kudüs Belediye Başkanı yeni vergi politikasının kiliseleri değil yalnızca kiliseye ait ticari alanları etkileyeceğini söyledi ve “Kutsal Kabir Kilisesi her kilise, cami ve sinagog gibi vergiden muaftır. Ancak çeşitli kiliselere ait oteller ve ofis alanları sahipleri kim olursa olsun vergiden muaf değildir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.