Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Medyası: Kuzey Kore Suriye’ye kimyasal silah üretimi için malzeme yolladı

New York Times gazetesinin, Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının raporuna dayandırdığı habere göre, Kuzey Kore Suriye’ye kimyasal silah üretiminde ve kimyasal silah fabrikası inşasında kullanmak üzere çok sayıda malzeme gönderdi.

BM Yaptırım Komitesi’nin henüz yayımlanmayan raporuna göre, gönderilen malzemeler arasında aside dayanıklı kiremitler ve termometreler bulunuyor. 2012-2017 döneminde Kuzey Kore’den Suriye’ye çok sayıda kayıt dışı sevkiyat yapıldığı belirtilen haberde, bu sevkiyatlar sırasında askeri ve sivil amaçlar için kullanılabilecek çok sayıda balistik füze ve askeri malzemenin de bulunduğu iddia ediliyor.

BM raporunda, Kuzey Koreli füze uzmanlarının Suriye’de bulunan bazı kimyasal silah tesislerinde görüntülendiğini iddia edilirken, elde edilen bulguların Suriye’nin kimyasal silah bulundurmaya devam ettiğine ve Kuzey Kore’nin nükleer programı için kaynak sağladığına işaret ettiği belirtiliyor.  Ancak haberde, BM uzmanlarının, iki ülke arasında sürmekte olan bir iş birliğinin olup olmadığı konusunda bir bilgilerinin olmadığının altı çiziliyor.

Suriye’nin kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin bir açıklama yapan Suriye’nin Cenevre’deki BM Temsilcisi Hussam Edin Aala ise “Suriye kimyasal silah kullanıyor olamaz, çünkü kimyasal silah sahibi değil” şeklinde konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.