Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ümit Şahin: “Hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri trafik, trafikte de en kirletici olanlar dizel araçlar”

Almanya Federal İdare Mahkemesi’nin, ülke genelinde belediyelerin hava kirliliğini önlemek amacıyla dizel motorlu araçları trafikten men edebileceğine dair karar vermesi tartışmalara yol açtı. Dizel araçların çevreye ve insan sağlığına etkisini anlatan Ümit Şahin “Hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri trafik, trafikte de en kirletici olanlar dizel araçlar” dedi. 

Bu karar çerçevesinde egzoz gazı emisyonundaki nitrik asit miktarı üst sınırı aşan dizel motorlu araçların trafiğe çıkması yasaklanabilecek. Alman basınında yer alan görüşlere göre, bazıları otomotiv endüstrisinin güç durumda kalacağını, karbondioksit yayan benzine geçileceğine değinirken diğerleri de daha önceki standartlara göre yasakların getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Dizelle çalışan araçların çevreye ve insan sağlığına etkisine değinen Ümit Şahin, “Hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden bir tanesi trafik. Trafikte de en fazla kirletici emisyonu yapan araçlar dizel araçlar. Hava kirleticileri arasında yer alan özellikle partikül madde denen küçük boyuttaki parçacıklar ve azot oksitler özellikle bu araçlardan kaynaklanıyor” dedi.

Şahin ayrıca İstanbul’da artan inşaat alanlarının da bu kirlilikte payı olduğunu söylerken “İstanbul için inşaat furyası nedeniyle trafikte çok sayıda ağır vasıta da var. Bunların hepsi dizel. Bunun yanında otobüsler var ve dizel binek aracı mazotun da ucuz olması nedeniyle çok arttı. Bu özellikle astıma, kalp ve akciğer hastalıklarına neden olabilecek bir durum” diye konuştu.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.