Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği’nin Brexit taslağı İngiltere’yi memnun etmedi

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması anlamına gelen “Brexit” sürecinin nasıl işleyeceğiyle ilgili taslak dün kamuoyuna açıklandı. Ancak, AB’nin Brexit müzakerecisi Michel Barnier tarafından açıklanan taslak İngiltere’yi memnun etmedi.

Karşılıklı müzakerelerle oluşturulan ve Aralık ayında iki tarafın temsilcileri tarafından üzerinde anlaşılan ve AB müzakerecisi Michel Barnier’in Brüksel’de tanıttığı taslakta İngiliz Hükümeti’nin en çok tepkisini bölüm; Büyük Britanya’nın bir parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi olan Serbest İrlanda arasındaki sınırla ilgili düzenlemeler oldu. Taslağa göre; Büyük Britanya’nın AB ile yegane kara sınırı olan Kuzey İrlanda, “ortak kurallar bölgesi” olarak nitelendiriliyor ve AB’nin bir parçası sayılıyor. Böylece Kuzey İrlanda ve Serbest İrlanda arasında gümrük kontrollerinin önüne de geçilmiş oluyor. Sınır ile ilgili bu madde, daha iyi bir çözüm yolu sunulmadığı taktirde yürürlüğe girecek ve daha sonradan değiştirilme imkanı bulunacak.

Ancak söz konusu taslağın Kuzey İrlanda sınırıyla ilgili bu hükümleri İngiltere’nin tepkisini çekti. İngiltere Başbakanı Theresa May, sınır ile ilgili bu hükümlerin, Kuzey İrlanda’yı fiilen AB topraklarına katması nedeniyle, Büyük Britanya’nın bütünlüğüne zarar vereceğini söylerken, “hiçbir İngiltere Başbakanı bunu kabul edemez” dedi. Başbakan May’in muhafazakar partisinin koalisyon ortağı Kuzey İrlanda merkezli Demokratik Birlik Partisi (DUP) lideri Digel Dodds da, böyle bir hükmün hayata geçmesinin “felaket” olacağını söylerken, AB’nin önerisini “şaşkınlıkla karşıladığını” belirtti.

Dün açıklanan ve 120 sayfa ile 168 maddeden oluşan Brexit taslağı, İngiltere’nin AB’den ayrılacağı 30 Mart 2019 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında bir geçiş dönemi öngörüyor. Taslağa göre; AB mevzuatı 31 Aralık 2020 tarihine kadar İngiltere için geçerli olmaya devam edecek. Bununla birlikte İngiltere, Birlik’ten ayrılacağı Mart 2019’dan itibaren AB’nin karar alma mekanizmalarına dahil olamayacak ve geçiş sürecinin sonuna kadar AB bütçesine katkı sağlamayı sürdürecek. Ayrıca geçiş süreci boyunca Avrupa Adalet Divanı’nın kararları İngiltere’de de geçerli ve bağlayıcı olmaya devam edecek. Ancak İngiltere Hükümeti bu son maddeye de karşı çıkıyor.

Taslak metnin İngiltere’nin AB’den ayrılacağı 30 Mart 2019 tarihinden önce her iki tarafça da onaylanması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.