Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Suriye’de muhalif gruplara silah mı temin ediyor?

“İsrail Suriye’de 7 muhalif gruba silah temin ediyor.” Haaretz gazetesinden Amos Harel’in haberine göre , amaç Beşar Esad rejiminin, İsrail’in 50 yıldır işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri civarındaki Suriye köylerini geri almasını engellemek. Haberde köyleri kontrol eden muhalif grupların isimleri açıklanmıyor, ancak İsrail’in bu gruplara para, silah ve mühimmat yardımı yaptığı belirtiliyor. İsrail geçen yaz, Golan’ın Suriye tarafındaki köylere ilaç, gıda ve yakıt yardımı yaptığını kabul etmiş ancak askeri yardım iddialarıyla ilgili soruları yanıtsız bırakmıştı.

Amos Harel, İsrail’in Suriyeli muhalifleri silahlandırmasını gerekçelendirirken, Golan civarındaki sınır köylerinin denetiminin yeniden Beşar Esad rejimine geçmeye başladığını hatırlatıyor. Haaretz muhabiri, İran destekli Şii milislerin İsrail sınırının 20 km kadar uzağında Suriye birlikleri ile beraber konuşlanmış olduğunu da vurguluyor. Habere göre, geçen Kasım’da ABD, Rusya ve Ürdün arasında Suriye’nin güneyindeki çatışmasızlık bölgesine ilişkin anlaşma, İsrail’in talebiyle, Şii milislerin sınıra 60 km’den fazla yaklaştırlmayacağı vaadini de içeriyormuş; ama bu vaad gerçekleşmemiş.

Gazeteci Elisabeth Tsurkov da Suriye’nin güneyinde İsrail’in askeri desteğinden faydalanan muhalif grupların temsilcileri ile görüşmüş. Hiçbiri ne kendi ne de bağlı oldukları grubun adı verilsin istememiş; ama Tsurkov iki grubun adının daha önce haber olduğunu hatırlatıyor: Fursan Al Jolan ve Firqat Ahrar Nawa. Suriye-İsrail sınırındaki köylerin ikisi hariç diğer hepsinin muhaliflerin elinde olduğunu ama diğer ikisinden birinin rejimin, diğerinin ise IŞİD’le ilişkili Ceyş Halid ibn elWelid adlı grubun kontrolünde olduğunu yazıyor. Tsurkov, İsrail’in “muhaliflere destek için IŞİD mevzilerine insansız hava aracı saldırısı” düzenlemeye başladığını da yazmış.

Suriye savaşını takip eden gazetecilerden Asa Winstanley de, İsrail’in geçen yaz muhaliflerin denetimindeki sözkonusu köylerde fiili bir “tampon ya da güvenli bölge” oluşturmayı hedeflediğini yazmıştı. Suriye savaşının başından beri çeşitli vesilelerle muhalif gruplara destek verdiği iddia edilen İsrail, Ahrar-uş Şam gibi cihatçı gruplara mensup olanlar dahil bugüne kadar 5000 civarında yaralıyı kendi hastanelerinde tedavi ettiğini doğrulamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.