Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toplama kamplarında mahkumların yazdığı şarkılar Kudüs’te çalınacak

The Guardian’da yer alan habere göre müzik öğretmeni, besteci ve piyanist Francesco Lotoro, Nazi toplama kamplarında mahkumların yazdığı kaybolan şarkıların peşine düştü. Kamplardan sağ kurtulan kişilerle görüşen İtalyan müzisyen yüzlerce senfoni ve opera bestesine ulaştı.

Mahkumların nota yazdığı tuvalet kağıdı, gazete gibi müsveddeleri toplayan Lotoro, 30 yıllık çalışmanın ardından 8 bin parçalık bir arşiv elde etti. 2. Dünya Savaşı’nda Almanya’daki kamplarda zorla çalıştırılan işçilerin ve mahkumların besteleri İsrail’in Aşdod Senfoni Orkestrası tarafından nisan ayında gerçekleştilecek olan konserde çalınacak. 30 yıl önce yazılıp belki de sadece kağıtlarda kalmış olan ezgiler Kudüs’te yükselecek. Etkinlik İsrail Devleti’nin 70. yılını kutlama etkinlikleri kapsamında yer alacak.

Parçalar arasında Theresienstadt’ta bir hastanede hemşirelik yapan müzisyen, yazar ve şair Ilse Weber’in kompozisyonları da yer alıyor. Kamptaki çocuklara parçaları öğreten Weber, kocası 1944 yılında Auschwitz’e sürülünce çocuğuyla beraber gönüllü olarak buraya transferini istemiş. Bütün aile üyeleri gaz odalarında hayatını kaybetmiş. Weber’in parçaları, kağıda dökülmese de küçük bir çocukken onunla aynı kampta yer alan Aviva Bar-On’un hafızasında yer etmiş.

Lotoro Weber’in müziğine nasıl ulaştığıyla ilgili olarak “Theresienstadt’tan sağ kurtulan ve Weber’in bir şarkısını hatırlayan biri olduğunu duydum. Onu görmeye gittiğimde bir değil üç şarkının melodisini hatırlayabildiğini keşfettim” dedi. Projesiyle ilgili olarak ise “bu kompozisyonlar dünya mirası, özgürlüğünden yoksun hayal edilemez koşullarda müzikle hayata tutunan insanların vasiyeti… Konser aracılığıyla bu sanatçılara olan haysiyetimizi göstermek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.