Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’nın “Beş Yıldız Hareketi” partisinin arkasındaki gizemli adam

Beş Yıldız Hareketi partisinin kurucu Gianroberto’nun oğlu Davide Casaleggio İtalya’nın en güçlü adamı olabilir, ancak çok az insan onun kim olduğunu biliyor. Casaleggio siyasi bir hareketin sadece basit bir üyesi olduğunu iddia etse de, eleştirmenler kendisinin ve Milano bazlı  küçük şirketinin ülkenin önde gelen Beş Yıldız Hareketi partisinin oylarını, adaylarını ve politikalarını denetlediğini iddia ediyor.

Casaleggio Grillo

İtalya, 4 Mart Pazar günkü kritik ulusal seçimlerle karşı karşıyayken ve ülkenin önde gelen partilerinden Beş Yıldız Hareketi partisi güce yaklaşırken, 42 yaşındaki Davide Casaleggio hâlâ sımsıkı çekilmiş bir perdenin ardındaki gizemli figür.

Beş Yıldız Hareketi partisi, on yıldan daha kısa bir süre önce kurulmuş olmasına rağmen, Avrupa’yı karıştırdı ve kendisini İtalyan siyasetini değiştirebilecek, internet tabanlı, isyankar bir parti olarak tanıttı. İnternette kendisini, adaylarının yanı sıra pozisyonlarını da oylayan şeffaf, eşitlikçi bir siyasi hareket olarak tanımlamasından dolayı özellikle genç seçmenlerin desteğini kazandı.

Di Maio Grillo Casaleggio

İtalyan yetkililer, oylama kayıtlarına ve üyelerin kimliklerine kimlerin erişebileceği konusundaki endişelerini dile getirdiler. Parti muhalifleri, -Casaleggio ve partisi reddetse de- Casaleggio’nun platformundaki oylarda hile yapılabileceğinden şüphe ettiklerini belirttiler.
Di Maio Grillo Casaleggio
Beş Yıldız Hareketi, adını 18. yüzyıl filozofu Jean-Jacques Rousseau’dan alan, tüm tıkların eşit olduğu bir demokrasi aracı olarak tanıtılan Rousseau adlı bir web platformunu hayata geçirdi.

Partinin oylarını online denetleyen ve “dijital demokrasinin gelişimini teşvik etmeyi” amaçladığını belirten Rousseau kurumunda aslında meclis, cumhurbaşkanı, yönetim kurulu başkanı ve veznedar yalnızca tek bir kişi: Davide Casaleggio. Rousseau derneğinin kuruluş sözleşmesi, Nisan 2016’da vefat eden Gianroberto’nun yattığı klinikte, ölümünden sadece birkaç gün önce imzalanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.