Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Genç gazeteci Jan Kuciak’ın öldürülmesinin ardından Slovakya’da erken seçim gündemde

Slovakya’da genç gazeteci Jan Kuciak’ın gazetecilik faaliyetleri sebebiyle öldürülmesi olayının yankıları sürüyor. Olaydan sonra Slovakya Başbakanı Robert Fico, cinayetin faillerini bulana bir milyon Euro ödül vereceklerini açıklamıştı. Slovakya basını ve sivil toplum kuruluşları çeşitli eylemliliklerle Kuciak’ın öldürülmesi olayına tepkilerini göstermişti. Hatta Kuciak’ın mesai arkadaşları hayatlarının tehlikeye girebilme riskini göze alarak Kuciak’ın ölümüyle yarım kalan araştırmasını tamamlamış ve yayınlamıştı. Slovakya Kültür Bakanı kendi döneminde bir gazetecinin öldürülmesini hazmedemeyeceğini belirterek görevinden istifa etmişti. Kuciak’ın yaptığı son haberde isimleri geçen başbakan Fico’nun yakınında çalışan iki devlet görevlisi de kendileri ile ilgili soruşturmanın sonucunu beklemeden istifa etmişti. Cuma günü başkent Bratislava’da ve Slovakya’nın başka bazı şehirlerinde Kuciak’ın öldürülmesini protesto eylemleri yapılmıştı.

Gazeteci Jan Kuciak’ın öldürülmesinin yarattığı öfke Slovakya hükümetini baskılıyor

Protestoların bir kısmı doğrudan Başbakan Fico’yu hedef aldı

BBC’de yer alan habere göre, bu olay Slovakya tarihinde bir gazetecinin öldürülmesinin ilk örneği. Haberde ayrıca başbakan Fico’nun geçmişte zaman zaman gazetecilere karşı saldırgan tavrından da bahsedilmiş. Fico’nun gazetecileri “kirli, Slovakya karşıtı fahişeler” ve “iğrenç yılanlar” gibi hakaret içeren sıfatlarla nitelediği iddia ediliyor.

protestocuların hedefinde başbakan Robert Fico var

Kuciak’ın İtalyan mafyası ile bağlantılı İtalyan işadamlarının Slovakya hükümet görevlileri ile ilişkileri ve AB’nin Slovakya’ya yardımlarının suiistimal edilmesi konuları üzerine çalıştığı biliniyor.

Devlet Başkanı Andrej Kiska erken seçim seçeneği için hükümet ortağı partilerle görüşmeyi düşünüyor

Reuters’da yer alan habere göre, Slovakya Devlet Başkanı Andrej Kiska, pazar günü televizyonda yaptığı açıklamada koalisyon ortağı partilerle görüşeceğini ve hükümetin değişmesi hususunda ısrarcı olacağını belirtti. Kiska, genç gazeteci Kuciak’ın öldürülmesinin ülkeyi sarstığını ve halkın güveninin tekrar sağlanabilmesi için erken seçime de gidilebileceğini ifade etti.

Kuciak’ın öldürülmesi Robert Fico başbakanlığındaki üç partili koalisyon hükümetinin temellerini sarstı. Bu olayla birlikte AB üyesi Slovakya’daki yolsuzluklar ve yozlaşma hususunda kamusal öfke açığa çıktı. Slovakya Devlet Başkanı Andrej Kiska’nın resmi olarak hükümeti düşürme yetkisi yok ama onun konu ile ilgili yorumları da kamusal alandaki öfkeye eklendi ve öfkeyi arttırdı. Slovakya’nın bir güven krizi ile karşı karşıya olduğunu belirten Kiska, “Ben politik liderlerle geleceği nasıl hayal ettikleri ve halkın devlete güvenini nasıl tekrar tesis etmeyi düşündükleri üzerine konuşmaya başlayacağım” dedi. Kiska, ya hükümetin kapsamlı bir biçimde ve temelinden yeniden oluşturulması ya da erken seçime gidilmesi gerektiğini savundu. Başbakan Fico ise, Kiska’nın önerdiği radikal yeniden yapılanmanın 2016 seçimi sonuçlarının altını oyacağını dile getirdi. Kiska devlet görevlilerinin “güç zehirlenmesi” içinde olduklarını savunuyor ve hükümetin bir bölümünde halkın güvenini tekrar kazanacak ve tansiyonu düşürecek eylemler yapma hususunda eksiklikler olduğu noktasında hükümetten şikayet ediyor.

Radikal bir dönüşüm öneren Devlet Başkanı Kiska

Radikal bir dönüşüm öneren Slovakya Devlet Başkanı Andrej Kiska

Euobserver’da yer alan haberde ise, Kiska’nın, pazar günü televizyonda yaptığı açıklamada “erken seçimlerin demokratik ülkelerde en doğal çözüm yolu” olduğunu belirttiğine yer veriliyor. Kiska “Bu meşru bir güvensizliktir. Sınırlar karışmış. Bazı kötü şeyler yüzeyin altında, bazı kötü şeyler ülkemizin temellerinde” dedi. Ayrıca ülkeyi bu güven krizinden çıkaracak herhangi bir plan da görmediğini belirtti.

Başbakan Fico “İki tane genç insanın mezarları üzerinde dans etmeyeceğiz” diyerek olayın politika malzemesi haline getirildiğini ima etti

Başbakan Fico ise hükümetle ilgili herhangi bir değişiklik için koalisyon ortağı partilerin mutabık olması gerektiğini belirtti.  Anayasaya göre bu süreçte devlet başkanının herhangi bir rolünün olmadığını belirten Fico, “Bizim amacımız bu vahşi olayın soruşturulması. Medyanın, muhalefet kanadının ve şimdi devlet başkanının aksine, iki tane genç insanın mezarları üzerinde dans etmeyeceğiz” dedi.

Hükümetin genç ortaklarından Slovakya Ulusal Partisi lideri Andrej Danko, Devlet Başkanı Kiska ile diyaloga hazır olduklarını ifade etti. Koalisyonun diğer ortağı Macar Azınlık Köprü Partisi (Most-Hid) ise, iç işleri bakanının istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Eğer Başbakan Fico istifa ederse hükümet düşer ve yeni hükümet kurulana kadar Devlet Başkanı Kiska, başbakanın da görevlerini üstlenir. Yasamanın beşte üçünün desteğiyle de erken seçim sürecine girilebilir. Ayrıca hükümet meclisten güvenoyu isteyebilir. Milletvekillerinin salt çoğunluğunun sağlanması güvenoyu için yeterli. 30 milletvekili birlikte gensoru önergesi verebilir. Gensoru önergesinin işler olması için de milletvekillerinin mutlak çoğunluğuna ihtiyaç var.

Adli soruşturma sürüyor

Slovakya polisi perşembe günü soruşturma kapsamında yedi kişiyi gözaltına aldı. Polis, gözaltına alınanlar içerisinde olan Kuciak’ın son haberinde ismi geçen iki siyasi ismi serbest bıraktı. Polis yetkilileri yasal gözaltı süresi olan 48 saat içerisinde yeterli delile ulaşılamadığı için gözaltındaki diğer isimleri de cumartesi günü serbest bıraktıklarını bildirdi. Gözaltına alınanlardan biri de Başbakan Fico’nun yakınında çalışan devlet görevlileri ile iş ilişkisi bulunan İtalya vatandaşı bir işadamıydı.

Jan Kuciak’ın cumartesi günü yapılan cenaze törenine yüzlerce insan katıldı.

jan kuciak cenaze töreni

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.