Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere için casusluk yapan eski Rus subayı suikaste mi kurban gitti?

İngiltere’de günün konusu eski bir Rus casusun Salisbury kentinde komaya girip hastanelik olması. 66 yaşındaki Sergei Skripal eski bir Rus askeri istihbarat subayı ve 2006 yılında İngiltere adına casusluk yaptığı iddiasıyla 13 yıl hapse çarptırıldıktan sonra, 2010’da Londra ile Moskova arasındaki casus takasında serbest bırakılmıştı.

skripal
Sergei Skripal ve kızı Yulia

Skripal İngiltere’nin güneyindeki Salisbury kentinde pazar akşamüzeri bir alışveriş merkezindeki bankta, yanında 33 yaşındaki kızı Yulia Skripal ile beraber bilinçlerini kaybetmiş halde bulunmuş. Derhal hastaneye kaldırılan çiftin henüz ne olduğu belirlenemeyen bir maddeye maruz kaldığı bildirildi. Skripal ve kızı hayati tehlikeyi atlatabilmiş değil ve yoğun bakımdaki tedavileri sürüyor.

litvinenko

Skripal’in durumu akıllara, bir başka Rus casus Aleksander Litvinenko’nun 2006 yılında Londra’da radyoaktif bir madde olan Polonium-210’un çayına karıştırılarak zehirlenip ölmesini getirdi. Litvinenko, Soğuk Savaş sonrası kurulan Rus istihbarat servisi hakkında ifşaatta bulunmuş, bir süre hapis yattıktan sonra İngiltere’ye kaçmıştı. İngiliz yetkililer Litvinenko’nun ölümünden FSB’yi sorumlu tutuyor.

Devlet Başkanı Putin’in muhalifleri, Skripal’in de devlet destekli bir suikasta kurban gittiği iddiasında. İngiltere polisi ise değerlendirme yapmak için henüz erken diyor.  Putin’in 18 Mart’taki seçimlere bu kadar az bir zaman kala uluslararası alanda ses getirecek bir suikasta izin vermeyeceğine dair yorumlar da yapılıyor.

Skripal, Rusya’nın ABD’ye farklı kimliklerle yerleştirdiği aralarında diplomat kızı Anna Chapman’ın da bulunduğu 10 ajanın teslim edilmesi karşılığında üç başka ajanla birlikte serbest bırakılmıştı. Skripal’e İngiltere’ye yerleştikten sonra yeni bir kimlik verildiği sanılıyordu. Ancak Guardian evin Rus casusun gerçek adıyla kendi üstüne kayıtlı olduğunu ve casus takasından bir yıl sonra nakit 260 bin Sterlin’e satın alındığını yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.