Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika’da, “kamusal alanda cinsiyetçilik yapmak” suçundan ilk mahkumiyet

Belçika’da bir mahkeme, “kamusal alanda cinsiyetçilik yapmak” suçundan ilk mahkumiyet kararını verdi. Adı açıklanmayan ve duruşmaya katılmayan fail 3000 Euro para cezasına çarptırıldı. Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, kırmızı ışıkta durmayan zanlı, kendisini durduran polis memuruna “Kapa çeneni. Bir kadını muhatap almam, kadınlardan polis olmaz” diyerek evraklarını göstermeyi reddetmişti.
Belçika’da cinsiyetçilikle ilgili düzenleme, ayrımcılık yapmayı suç kabul eden bir başka yasa maddesine 2014 yılında, kadınların her gün sokaklarda maruz kaldığı sözlü ve fiziksel tacizi anlatan “Sokakların Kadınları” adlı belgeselin etkisiyle kamuoyu baskısı üzerine kabul edilmişti.
Söz konusu düzenleme “bir kişiye cinsiyetinden dolayı her türlü sözlü ya da fiziki hakareti”, “bir kişiyi cinsiyetinden dolayı aşağılamayı ve horgörmeyi”, ve kişinin haysiyetini zedeleyecek şekilde “bir kişiyi sadece cinsiyetine indirgeyen davranışlarda bulunmayı” suç olarak tanımlıyor. Yasanın ihlali halinde bir yıla kadar hapis ve 10 bin Euro’ya kadar para cezası verilebiliyor.
Belçika’nın 40 bin kişilik polis gücünün yüzde 30’u kadınlardan oluşuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.