Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ek gümrük vergisi tartışmalarının son kurbanı Trump’ın Ekonomi Danışmanı Gary Cohn

ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisi uygulayacaklarını açıklamasıyla birlikte başlayan tartışmada yeni bir gelişme yaşandı. Trump’ın Baş Ekonomi Danışmanı Gary Cohn, getirilmesi planlanan ek gümrük vergileri nedeniyle istifa etti.

Cohn yaptığı açıklamada “Ülkeme hizmet etmek ve özellikle tarihi vergi reformu gibi Amerikalılara fayda sağlayacak büyüme yanlısı ekonomik politikaları hayata geçirmekten onur duydum. Başkan Trump’a bana bu şansı tanıdığı için minnettarım. Kendisine ve yönetimine gelecekte büyük başarı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Trump cevaben yaptığı açıklamada ise Cohn’a şu kelimelerle teşekkür etti:

“Gary, benim Baş Ekonomi Danışmanım olarak politikalarımızı yönetmek, tarihi vergi indirimlerini ve reformlarını gerçekleştirmemize yardım etmek ve Amerikan ekonomisini zincirlerinden kurtarmakta mükemmel iş çıkardı. Kendisi az bulunur bir yetenek ve ona Amerikalılara verdiği hizmetten ötürü teşekkür ediyorum.”

Twitter’dan da konuyla ilgili kısa bir açıklamada bulunan Trump, Cohn’dan boşalan pozisyona kimi getireceğine ilişkin yakın zamanda bir karar vereceğini belirtti ve “işi isteyen oldukça fazla kişi olacağını” dedi.

İstifanın ardından ticaret savaşları kaygısı arttı

İstifa kararının ardından piyasalar Trump’ın ek gümrük vergisi planından vazgeçmeyeceği fikri güçlendi. Buna bağlı olarak ticaret savaşı ihtimalinin artacağı endişesi büyürken dolarda değer kaybı hızlandı. Bu konuya değinen İş Yatırım Uluslararası Piyasalar – Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, Trump’ın gümrük duvarları konusunda ciddi olduğunun anlaşıldığının altını çizdi ve ekledi:

“Trump attığı adımları milli güvenlik (232) gerekçesi ile atıyor. Stratejik sektörler açısından bakıldığında güvenliğin sağlanması vergi ile olmaz daha fazlası gerekir. Bence asıl korkutucu olan da bu.”

Söz konusu kaygıyı artıran bir diğer haber de Bloomberg’de yer aldı. Konuya ilişkin bilgi sahibi bir kaynağa dayandırılan habere göre, Trump yönetimi, ABD’deki Çin yatırımlarına kısıtlamalar getirmeyi ve Çin’den gelen ithalata geniş çaplı tarife uygulamayı gözden geçiriyor.

Tepkiler devam ediyor

Trump’ın ek gümrük vergilerini ısrarla gündemde tutması ve buna paralel adımlar atması tepki toplamaya devam ediyor. IMF Başkanı Christine Lagarde, bir ticaret savaşının herkes için kaybet-kaybet durumu ortaya çıkaracağını söyledi. Lagarde, Fransız RTL radyosuna konuştu ve “Makro-ekonomik etki sadece ABD için değil, ABD’nin atacağı adımlara karşılık verecek herkes için, özellikle de Avrupa ve Almanya için ciddi olur” dedi. Bir diğer açıklama da Dallas FED Başkanı Robert Kaplan’dan geldi. Kaplan, ticaret savaşı endişelerinin bir belirsizlik yarattığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.