Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Olası bir nükleer sızıntıya karşı Belçika’nın önlemi: İyot hapları

Belçika Hükümeti’nin aldığı kararla, bu hafta itibariyle, 11 milyon Belçika vatandaşına bedava iyot pastilleri dağıtılmaya başlandı.
Nükleer sızıntı durumunda tiroid kanseri riskini düşüren iyot pastilleri, tüm eczanelerden dağıtılıyor. 
İyot pastilleri, tiroid bezlerinin iyot seviyesini doyurarak, radyoaktif iyot’un emilmesini engelliyor. Hamile kadınların ve çocukların kanser olma riski ise daha yüksek. Pastillerin 10 sene kullanılabildiği ve sızıntı durumunda 12 saat içinde tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.
Belçika’nın yaşlanmış nükleer santralleri sadece kendi ülkelerinde değil aynı zamanda komşu Hollanda, Lüksemburg ve Almanya’da da endişe yaratıyor. Çünkü küçük bazı sızıntıların, çatlakların olduğu ve hatta bir sabotaj girişiminin de yaşandığı santraller Belçika’nın sınır bölgelerinde yer alıyor. Nükleer enerjiden, yeşil enerjilere geçiş hükümetin politikalarından biri olsa da henüz belirlenmiş bir tarih yok.
Sağlık Bakanı Maggie De Block ve İçişleri Bakanı Jan Jambon’un ‘toplumsal acil durum önlemleri’ başlığı altında düzenledikleri basın toplantısında;  tedbirlerin önleyici olduğunu, alarma geçmek için hiçbir sebep olmadığını tekrarlanırken, içişleri bakanı; ”yetkililer tüm santralleri güvenli hale getirmek için gereken çalışmaları sürdürüyorlar. Tüm olası riskler en düşük seviyede de olsa, önlemlerimizi almak zorundayız” dedi.
İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı nükleer felaket durumunda yapılacaklar listesi ise şu şekilde;
-bulunduğunuz yerden çıkmamak, kapı ve pencereleri kapatmak, havalandırma sistemlerini kapatmak ve iyot pastilini yutmak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.