Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soykırımı Anma Müzesi Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’ye verdiği ödülü geri aldı

“Tarafsızlık, hep zulüm edene yardımcı olur, asla zulüm görene değil. Sessizlik işkence edene cesaret verir, asla işkence görene değil.”
Yahudi toplama kamplarından sağ kurtulup, 2016 yılındaki ölümüne kadar eserleriyle Holokost’un unutulmaması için mücadele eden yazar Elie Wiesel’in 1986 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmadan bu sözler.
ABD Holokost Anma Müzesi’nin, Myanmar’ın Nobel Barış ödüllü lideri Aung San Suu Kyi’ye yazdığı mektubun sonunda işte bu sözler yer alıyor. Müze, bu mektupta 2012 yılında Aung San Suu Kyi’ye vermiş olduğu insan hakları ödülünü geri aldığını bildiriyor. Gerekçesi, Aung San Suu Kyi’nin Müslüman Rohingyalara yönelik etnik temizlik kampanyasını durdurmak bir yana, bu insanların varlığını inkar ediyor oluşu:

Yükseliş ve düşüş

“Ordunun acımasız kampanyasını kınayıp durdurmak ve hedef alınan Rohingya nüfusla dayanışmak için birşeyler yaparsınız diye ummuştuk.”
Mektupta, aksine, Aung San Suu Kyi ve partisinin Birleşmiş Milletler ile işbirliğinden kaçındığı, gazetecilerin haber yapmasını yasakladığı ve Rohingyalara karşı nefret söylemini körüklediği belirtiliyor. Askeri diktatörlük döneminde, rejime muhalif olduğu için 15 yılını ev hapsinde geçiren Aung San Suu Kyi, dünya çapında ilgi uyandırıp destek görmüş bir siyasetçi. 2015 yılında ülkenin ilk sivil lideri olarak seçimle işbaşına gelmesi ardından, ABD bu ülkeye uyguladığı yaptırımları hafifletmiş, Barack Obama Myanmar’ı görevdeyken ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmuştu. Ancak Aung San Suu Kyi Rohingyaların varlığını inkar eden ve ordunun operasyonlarını destekleyen tutumuyla uluslararası hayranlarının çoğunu kaybetmeye başlamış görünüyor.

Barack Obama, Aung San Suu Kyi

 

Rohingyalarla ilgili her tür habere karartma uygulayan Aung San Suu Kyi yönetimi, geçen ay ordunun katliamlarını belgeleyen iki Reuters muhabirini hapse attı.
Geçtiğimiz günlerde Myanmar’a turist vizesiyle gidip, gizlice Rohingyaların yaşadığı Arakan’a gitmeyi başaran New York Times gazetesinden Nicholas Kristof ise, tanık olduğu durumun etnik temizlikten öte bir soykırım olduğunu yazmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.