Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’da, Müslümanları hedef alan saldırılar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

Sri Lanka’da, haftasonunda azınlık Müslüman nüfusu hedef alan saldırılar sonrasında olağanüstü hal ilan edildi. Pazar günü Kandy vilayetinde, ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Budist Sinhalilere (Seylanlılar) mensup gruplar, Müslümanlara ait evlere, işyerlerine ve camilere saldırmış, ateşe verilen bir evde mahsur kalan bir kişi hayatını kaybetmişti.
Hükümet dün, olayların başka bölgelere sıçramasını engellemek için 10 gün olağanüstü hal ilna ettiğini duyurdu. Ülkede bir hafta önce de, Sinhali bir kamyon şoförü ile bir grup Müslüman genç arasında çıkan arbede sonrası yine Müslümanları hedef alan benzer saldırılar yaşanmıştı.
Hükümet yetkilileri Kandy’deki olaylara müdahale etmeyen polisler ve şiddeti kışkırtan Budist rahipler hakkında soruşturma başlatılacağını da duyurdu. Yerel yetkililer saldırılarda 37 konut, 46 dükkan, 35 araç ve 4 caminin hasar gördüğünü duyurdu.

Sri Lanka’da başlıca iki etnik grup bulunuyor: Sinhali ve Tamiller. Sinhaliler nüfusun yüzde 74 nü, Tamiller ise yüzde 18’ni oluşturuyor. Tamilce konuşan Müslümanlar ise Tamiller’den sonra başlıca azınlık grubu.
Sri Lanka ordusu 26 yıl süren iç savaştan sonra, 2009 yılında, bağımsız bir Tamil ülkesi için silahlı mücadele yürüten Tamil Kaplanları örgütünü kanlı bir operasyonla yenilgiye uğratmıştı. Hükümete bağlı güçlerle Tamil kapları arasındaki savaşta 100 bine yakın insanın öldüğü tahmin ediliyor.
Ülkede Müslümanlar 2014 yılından itibaren Sinhali milliyetçisi radikal Budist gruplarca hedef almaya başlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.