Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da gençlerin yarısından fazlası daimi olarak ülkelerini terk etmek istiyor

Ağustos-Kasım 2017 arasında toplanan veriler üzerinden Amerikalı bir araştırma şirketi olan Gallup tarafından yürütülen, sonuçları sadece İngiliz gazetesi The Guardian ile paylaşılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Venezüelalı gençlerin yarısından fazlası gıda kıtlığı, şiddet olayları ve 2017’de tırmanan siyasi kriz sonrasında daimi olarak ülkelerini terk etmek istiyor.

araştırma gallup

2008-2017 arasında daimi olarak ülkelerini terk etmek isteyen Venezüelalılar’ın oranı, Gallup araştırma şirketi

The Guardian’da yer alan habere göre, 15-29 yaş arası Venezüelalılar’ın yüzde 53’ü ülke dışına taşınmak istiyor. Bir zamanlar Latin Amerika’nın en zengin ülkelerinden biri olan Venezüela’nın ekonomisi bugünlerde çökmüş durumda ve Venezüela’da dünyada hiçbir yerde emsali olmayan bir yüksek enflasyon seviyesi ile mücadele edilmekte. IMF’nin raporuna göre, Venezüela’da enflasyon bu yıl yüzde 13 bin seviyesine ulaşacak ve ekonomi yüzde 15 oranında küçülecek.

Şu anda yaşanan krizin en acı verici etkisi yaygın olarak yaşanan açlık. Enflasyonun ve gıda kıtlığının şu andaki seviyenin oldukça aşağısında olduğu 2015 yılında, Venezüelalılar’ın yaklaşık yüzde 45’i yiyeceğe ulaşamadıkları zamanlarının olduğunu belirtmiş. Son çalışmanın gösterdiği üzere bu oran, dünyadaki en yüksek seviye olan, yüzde 79’a kadar çıktı.

27 yaşındaki Óscar Domínguez, yurt dışına taşınma hayali kuran milyonlarca Venezüelalı’dan biri. O, uçak bileti alacak parayı toplamaya çalıştığı için hâlâ Venezüela’da. Domínguez, “Gitmek istiyorum, çünkü maaşlarımız yaşamda kalmak için yeterli değil” dedi. Onun yaşadığı hayal kırıklığı hızlı bir biçimde gelişmiş. Daha 2016 yılında Venezüela ile ilgili yeteri kadar iyimser olabilen Domínguez, 2016 yılında yiyecek satılan bir dükkâna yatırım yapmış ama bir yıl sonra dükkânı kapatmak zorunda kalmış. “Yiyecek fiyatları çok arttı ve benim için bu işin devamlılığını sağlamak imkânsız hale geldi” diyen Domínguez, işyerini çalışır halde tutmaya çabalarken borç batağına sürüklendiğini sözlerine ekledi. Katı vize uygulaması sebebiyle Avusturalya’ya gitmeyi aklından çıkaran Domínguez, onun yerine arkadaşlarını takip ederek Şili’ye gitmeye karar verdi.

San Cristóbal'de bir süpermarket

Yağmaya karşı önlem olarak kepenklerinin yarısını kapatmış ve önüne bir güvenlik görevlisi koymuş San Cristóbal’de bir süpermarket.

Gallup’un bulgularına göre, Şili Venezüelalılar için göç edilebilecek en popüler üçüncü ülke. Uçak bileti alacak gücü olmayan Venezüelalılar için komşu ülke Kolombiya’ya kara sınırından geçişlerin açık olması da önemli bir avantaj. Bu sebebin de etkisiyle Kolombiya yeni bir hayat isteyen Venezüelalılar için en popüler seçenek. Birçok insan Kolombiya ve Brezilya’ya kaçıyor. İki ülke de Venezüela ile paylaştığı uzun sınır boyunca kontroller yapmakta ve geçişlere önemli sınırlamalar getirmekte.

venezuela kolombiya sınırı

Venezüela ile Kolombiya arasındaki sınır.

30 yaşından büyük olan Venezüelalılar da gelecekleri ile ilgili umutsuzluğa kapılabilmekte, fakat onlar ülkelerini terk etmeye o kadar da hazır değil. 30 ile 54 yaş arasındakilerin üçte biri de ülkeden göç etmek istiyor. 55 yaş üstü Venezüelalılar’ın dörtte birinden azı ise, yeni bir ev ve hayatın ümidini taşıyor.

“Bu yüksek enflasyonda, maaşım haysiyetli bir yaşam için yeterli değil”

Venezüela’nın başkenti Caracas’ın doğusunda radyolog olarak çalışan Norma Gutiérrez de genç olmasa da göçmenliği düşünenlerden biri. Onun çalıştığı hastanedeki ağır kısıtlılıklar onu depresyona sürüklemiş. Gutiérrez, haftada en az bir kere göçme fikrinin aklına geldiğini söylüyor. Venezüela’da artık aile üyelerinin ve pek fazla arkadaşının kalmadığını belirten radyolog kadın, büyük oğlunun dört yıl önce ABD’ye taşındığını, erkek kardeşinin Fransa’da yaşadığını sözlerine ekliyor. Onu hâlâ Venezüela’da tutan ana etkenin tıp fakültesini bitirmeye çalışan kızının eğitimi olduğunu belirtiyor. Ülkeden ayrılmak istediğini çünkü yaşam kalitesinin kalmadığını ifade eden kadın, bu yüksek enflasyon ortamında maaşının haysiyetli bir yaşam için yeterli olmadığını belirtiyor.

venezuela hastane

The Guardian’da “Venezüela’daki sağlık hizmetleri krizi içerisinde doktorlar sanki savaştalar” başlığıyla Ekim 2016’da yer alan haberden, Barquisimeto’da bir hastanenin acil servisi.

Genel olarak belirtmek gerekirse, önceki karizmatik Devlet Başkanı Hugo Chávez’in 2013’teki ölümünden beri düzenli bir biçimde ülkeden ayrılmak isteyenlerin sayısı artıyor. Bundan önce uzun yıllar istikrarlı bir biçimde, nüfusun yüzde 10’undan biraz fazlası ülkeden ayrılmayı istemiş. Gallup’un açıklamasına göre, son yapılan kamuoyu araştırmasının verileri Venezüela’da son 10 yılda görülen en yüksek orana işaret etmekte.

2014’e kadar, ülkeden ayrılıp başka bir yerde yaşama isteği duyan Venezüelalılar’ın oranı yüzde 15’ten fazla değildi. Gallup araştırma şirketi Latin Amerika bölge sorumlusu, Johanna Godoy, “Ne yazık ki, mevcut yönelimin kısa sürede geriye döndürülebileceğine dair fazla bir iyimserlik kalmadı” dedi. Hükümetin seçim çağrısıyla, yüksek enflasyonun ve tüm ülkedeki gıda kıtlığının artmaya devam ettiğini sözlerine ekledi ve “kısa süre içerisinde Venezüelalılar’ın ülkelerinden ayrılma isteklerinin azalacağını hayal etmenin zor olduğunu” belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.