Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “Ba1″den “Ba2″ye düşürdü, not görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirdi.

Moody’s’in sürpriz bir kararla Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin gerekçeleri olarak kurumsal yapıda aşınma, yüksek dış borç birikimi ve siyasi risklerde artışı sıraladı. Kurum yaptığı açıklamada kurumların direncindeki düşüşe, “parasal politikanın etkinliğindeki ilave aşınma ve temel yapısal reformların uygulanmasındaki ek gecikmeleri” örnek gösterdi. Açıklamada, dış şok riskinin ise yüksek cari açık ve dış borçların yanı sıra artan siyasi riskler ve küresel faiz oranları nedeniyle yükseldiği öne sürüldü.

2013 yılında Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselten Moody’s, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, Eylül 2016’da, Türkiye’nin kredi notunu “Baa3″ten “Ba1″e çekip, not görünümünü “durağan” olarak belirlemişti. Böylelikle, o tarihte Türkiye yatırım yapılabilir notunu kaybetmişti.

Son not indirimi ile birlikte S&P ve Moody’s Türkiye’ye yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe ve Fitch ise bir kademe altında kredi notu veriyor.

Sürpriz kararın ardından güne hafif değer kaybıyla başlayan Türk lirası (TL) gün içinde yaşanacak haber akışına göre yönünü belirleyecek. Saat 10:30 itibariyle dolar/TL 3,80, euro/TL 4,72’nin üzerinde işlem görüyor. BİST100 ise dünkü kapanış seviyesinde.

Türkiye’de 10 yıllık tahvillerin faizi, 6 baz puan yükselerek 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 12.26’ya ulaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.