Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rakamlarla Türkiye’de kadın-erkek eşitsizliği

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ayşe Buğra, Bilim Akademisi’nin oluşturduğu popüler bilim platformu sarkac.org için yazdığı yazıda, verilerle Türkiye’deki kadın-erkek eşitsizliğini ortaya koydu. Hem uluslararası hem de Türkiye’den verilere bakıldığında, kadınların ekonomik ve siyasi hayata katılımı oldukça düşük görünüyor.

Türkiye’de kadınların iş hayatına katılım oranı sadece %36.2. Bu oran, OECD ortalamasında ise %63. Türkiye, hem OECD ortalamasına hem de dünyanın tamamına bakıldığında, kadınların çalışma oranının en düşük olduğu ülkelerden biri gibi görünüyor.

graph1

Türkiye’de çalışma hayatına katılan -veya katılmaya çalışan- kadınlar da türlü dezavantajlar yaşamaya devam ediyor. Kadın işsizliği oranının erkeklere göre oldukça yüksek olduğu Türkiye’de, kayıt dışı çalışma oranı da erkeklere de göre kadınlarda çok daha fazla.

Satın alma güçleri karşılaştırıldığında, kadınlar yine erkeklerden çok daha dezavantajlı durumda. Bunun sebeplerinden bir tanesi de kadınlar ve erkekler arasındaki eğitim düzeyindeki farklar çünkü eğitim düzeyi arttıkça iş gücüne katılım oranı da artıyor. Buğra’nın yazısında anlattığı üzere “Türkiye’de kadınlar için ortalama eğitim süresi erkekler için olandan daha düşük (sırasıyla, 7.0 yıl ve 8.8 yıl) ve aradaki fark OECD (11.2 yıl ve 12.0 yıl) ve dünya (7.7 yıl ve 8.8 yıl) ortalamalarından daha fazla.”

Prof. Ayşe Buğra’nın bahsettiği verilerin ve tabloların yer aldığı yazısının tamamı için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.