Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü astrofizikçi Stephen Hawking “Büyük Patlama”dan önce ne olduğunu açıkladı

Büyük patlama teorisine göre evren 13.8 milyar yıl önce büyük patlama ile oluştu. Fakat bunun öncesinde ne vardı? Karadelikler ve evren konusunda yaptığı çalışmalarla bilime büyük katkıda bulunan ünlü astrofizikçi Stephen Hawking büyük patlama öncesi ne olduğunu kendi uzay-zaman teorisi ile açıkladığını iddia ediyor.

Hawking’e göre büyük patlama öncesi hiç bir şey yoktu. Bugün evrenin uzay ve zamandan oluştuğunu biliyoruz ancak bu uzay-zaman büyük patlama öncesi bambaşka bir boyutla birleşmiş ve bükülmüş haldeydi. Dolayısıyla Hawking, bilim insanlarının ortaya koyduğu fizik yasaları büyük patlama anı ve öncesi için geçerli değil diyor.

“Evrenin sınır koşulu sınırlarının olmaması”

Geçtiğimiz pazar akşamı National Geographic kanalında yayınlanan StarTalk (Türkiye’de de Yıldızlarla Buluşma olarak yayınlanıyor) programında konuşan Hawking bildiğimiz zamanın büyük patlama ile oluştuğunu ve bunun radikal bir biçimde bildiğimiz tüm fizik yasalarını altüst ettiğini belirtti. Bundan anlaşılacak şey şu 13.8 milyar yıl önceki zaman algısı ile bugün ki zaman birbirinden radikal olarak çok farklı. Hawking evrenin sınırını bilme çabalarının anlamsız kalabileceğine işaret ederek, “evrenin sınır koşulu onun sınırlarının olmamasıdır” dedi.

Buna göre, Stephen Hawking evrenin düz bir hattan ziyade dört-boyutlu bükülmüş bir obje olduğunu düşünüyor. Dünyanın güney kutbuna referans veren (Güney Kutbu’nun ötesi olmadığı anlayışıyla) Hawking, tıpkı Güney Kutbu gibi büyük patlamanın ötesinde de bir şey olmadığını açıkladı. Bildiğimiz uzay-zaman ve fizik yasaları nasıl ki güney kutbu ile başlıyorsa, evren ve büyük patlama ilişkisi de bu şekildedir diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.