Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, BM raportörünü “terörist” ilan etti

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin, Birleşmiş Milletler (BM) raportörünü terörist ilan etmesinin ardından BM İnsan Hakları Komisyoneri Zeid Ra’ad Al Hussein, Duterte’nin “psikiyatrik muayeneden geçmesi gerektiğini” söyledi.

Filipinler hükümeti ve Birleşmiş Milletler, hükümetin ülkedeki insan hakları gözlemcileriyle ilgili tutumu dolayısıyla karşı karşıya geldi. Adalet Bakanlığı, geçen ay başkent Manila’da yerel bir mahkemeye sunulan dilekçede 600’ü aşkın kişinin, hükümeti yıkma amacıyla “terör faaliyetlerinde bulunan”  isyancılar olarak listelenmesini istedi. Yerli etnik grupların haklarına yönelik çalışan ve Filipinler’de görevli bulunan BM özel raportörü Victoria Tauli-Corpuz da, dilekçede Maoist bir isyancı grubun “kıdemli üyesi” olarak listelendi. Kamuoyuyla bugün paylaşılan dilekçe, hükümetin listelenen isimleri yakından izlemesini ve hareketlerini kısıtlayabilmesini öngörüyor.

İsmi listede yer alan raportör V. Tauli-Corpuz, hükümeti kendisini terörist olarak fişleyerek hayatını tehlikeye atmakla suçladı ve iddiaları “dayanaksız, kötü niyetli ve sorumsuzca” olarak niteledi.

Duterte hükümetini eleştiren BM İnsan Hakları Yüksek Komisyoneri Zeid Ra’ad Al Hussein, devlet başkanının “psikiyatrik muayeneden geçmesi gerektiğini” ifade ederken, bu tür saldırıların “kabul edilemez” olduğunu ve “cevapsız kalmayacağını” kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.